Прочитај ми чланак

УКР – РАТНИ ИЗВЕШТАЈ 25/6.01.’15: Ослобођен Красниј заљуљали се и остали фронтови (Видео, мапа)

0

Амерички државни секретар Џон Кери изјавио је вечерас да је неопходно „хитно обнављање примирја на истоку Украјине”.

Истовремено је затражио да све три стране – и Кијев, и Доњецк и Луганск – одмакну тешко наоружање од линија додира. Посебно је инсистирао на „затварању границе” између Русије и Украјине. Кери је такође поновио претњу Барака Обаме: да ће цена коју плаћа Русија бити повећана „уколико се напади наставе”.

Амерички државни секретар – уосталом, као и званични Вашингтон у целини – уопште не примећује да је најновију фазу рата започео Кијев и да су његове снаге, само у току 25. јануара, преко 30 пута гранатирале и ракетирале веће градове Новоросије.

ukrajina novorusi vojska539_n
Борбени Ефективи – Ослобођен Красниј Партизан

Насеље Красниј Партизан (Црвени Партизан) су ВСН (Вооружённые силы Новоросcии) дефинитвно ослободиле пре неких 24 часа, и у њему су јединице ВСУ (Вооружённые силы Украине) имале негде око 30 погинулих војника.

Лавров

Русија се нада да ће ЕУ утицати на Кијев да пристане на почетак пуноправног процеса политичког решења кризе, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров током телефонског разговора са високим представником ЕУ за иностране послове и безбедоносну политику Федериком Могерини.
„Министар је изразио наду да ЕУ неће толерисати рушилачки курс Украјине“, каже се у саопштењу МИП РФ.

Данас, главно тежиште операција ВСН је усмерено ка даљем затварању смртоносних кљешта (епицентар жестоког удара је насеље Луганско и Краснии Пахар) око истуреног клина ВСУ Делбацев.

И украјински извори признају да је ситуација око Делбацева веома тешка и преносе драматичне апеле команданата добровољачких батаљона (бат.“Киев-2″ Јарослав Бондаренко), који су позиционирани на том делу фронта, и који апелују на ГШ ВСУ да предузме нешто: или из дубине да се појачају снаге на линији Светлодарск-Троицко, или да се нареди пуно тактичко повлачење са тог подручја.

Јединице ВСУ су потпуно изманеврисане, физички и ментално исцрпљене, сталним и готово непридвидљивим променама темпа и правца напада ВСН које доводе команду ВСУ до паралисања и збуњености.

У извештајима се наводи невероватна покретљивост и флексибилност ударних Т.Г ВСН на готово свим деловима фронта дугачког неколико стотина км. Наравно, они говоре о агресији РФ на територију Украјине и да се ради о командо групама ооСпН ГРУ које нападају брзином муње и снагом грома.

У добровољачким батаљонима Нацгарде, као и бат. које чине припадници ДС (Десног сектора) су још свежа сећања на издају која се десила у Иловајску. Тачније, не издаја, него намерно организована погибељ у циљу десетковања најекстремнијих јединица ДС и други ултранацистичких фракција који су изнели Мајдан и у то време претили режиму Петра Порошенка.

Украјинци губе Тоњенкоје и Красногоровку, „заљуљали” се и остали фронтови

На северозападној периферији Доњецка воде се жестоке борбе за приградско насеље Тоњенкоје. Украјинци су морали да напусте део тог насеља, а његови становници су открили да су пре одступања опљачкали и запалили многе куће. Међу њима је било и странаца.

У старом делу града Авдејевка – из чије околине Украјинци су месецима гранатирали Доњецк – данас су вођене и уличне борбе. Борбе се воде и око још два сателитска града око Доњецка – Карловке и Красногоровке.

Војни аналитичари сматрају да је и ово доказ да се део фронтова у Новоросији „заљуљао”. Процењују, међутим, да ће пад украјинске окупационе управе у деловима Донбаса које Кијев још држи бити постепен, а понегде и спор.

Иначе, на сајту „Цензор.нет” данас се био појавио текст под насловом „Паника у Кијеву: армија оставља Донбас”, али је убрзо био повучен.

Текст се може наћи на линку – ОВДЕ.

Ево неких његових делова:

„Међународни посматрачи уочавају нарастајућу панику у Кијеву због успешне контраофанзиве сепаратиста око Доњецка. За само недељу дана борбених дејстава, партизани су украјинским јединицама нанели тежак пораз. Украјинске снаге у Донбасу имале су огромне губитке, војници су деморализовани, њихови командири изгубљени и не могу да ставе ситуацију под контролу.

Украјинска војна команда озбиљно страхује од могућности да њене јединице буду опкољене код Дебаљцева и у неким другим рејонима. Ситуацију отежава то што су резерве армије и националне гарде фактички исцрпљене…

Ситуација је критична, али се официри боје да председнику Порошенку изнесу реално стање ствари на југоистоку земље и скривају од њега размере катастрофе. Шеф државе је, као и раније, уверен да је ситуација под контролом и нада се да ће – и у случају реалне претње војног пораза – још увек имати шансу да замоли заштиту Запада”.

Кликни на мапу

Кликни на мапу

Украјина уводи нове мере притисака на Русију

Савет за националну безбедност и одбрану Украјине (СНБО) донео је „комплекс решења о јачању одбрамбене способности државе и стварању војно-цивилне администрације“, каже се у саопштењу објављеном на званичном сајту СНБО.

ЕУ: Ванредан састанак због Украјине

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини заказала је за четвртак ванредни састанак шефова дипломатија ЕУ због кризе у Украјини.
Састанак је заказан након сто су проруске снаге покренуле офанзиву на стратешки важан украјински град Маријупољ.
Неколико министара спољних послова, између осталих и Едгарс Ринчкијевичс из председавајуће Летоније, најавило је да ће тражити пооштравање санкција Русији због наводне војне подршке проруским снагама.

У саопштењу се говори да, ради „јачања притиска на Русију“, Украјина ће на својој територији у обавезном поретку примењивати санкције, уведене од стране земаља ЕУ, Швајцарске конференције, САД и земаља G7. Без конкретних података изјављено је да је СНБО „унео предлог о њиховом пооштравању“.

Украјински председник Петро Порошенко изјавио је данас на седници националног Савета за безбедност и одбрану да Украјина остаје привржена договорима из Минска.

„Ми нећемо дозволити рушење договора из Минска. Све треба да се заснива искључиво на њима“, рекао је Порошенко, додајући да је потребно да се осигура њихова имплементација, између осталог и у оквиру Контакт-групе.

Порошенко је рекао да су за Кијев приоритет „поштовање режима прекида ватре, ослобађање заробљеника, повлачење стране војске, затварање границе и почетак политичког процеса деескалације и решавање стања“, што је и у складу са договорима из Минска, пренео је Укринформ.

УНН преноси Порошенкову изјаву да по тим договорима аеродром у Доњецку треба да буде демилитаризована зона.  Учесници седнице СНБО минутом ћутања одали пошту погинулима у Маријупољу, граду на југоистоку Доњецке области на Азовском мору, где је јуче погинуло 30 људи а рањено 95.

Порошенко је, такође, најавио д аће се шефови дипломатије ЕУ и Украјине срести сутра.

„Сутра треба да буде одржано заседање министара иностраних послова ЕУ, где ће бити координисани поступци за осигурање безбедности Украјине и појачању притиска на Русију“, казао је председник Украјине.

Наставља се паљба по Доњецку, оштећена црква

У Доњецку се од раног јутра чује артиљеријска паљба, извештава РИА Новости из тог града на истоку Украјине, док су градске власти Маријупоља, где је у суботу погинуло 30 људи, саопштиле да је ситуација „под контролом и стабилна“. Русија је блокирала саопштење Савета безбедности УН којим се осуђује гранатирање Маријупоља.

Према тврдњама побуњеника Доњецке Народне Републике (ДНР) које преноси руска агенција, у Доњецку се чују снажне артиљеријске детонације и пројектили су пали на западни део града, где је оштећена једна црква, а има и рањених чији се број утврђује.

Украјинска агенција УНН пренела је саопштење градских власти Маријупоља да је ситуација у том граду на југоистоку Доњецке области, на обали Азовског мора, под контролом и стабилна, и да протекле ноћи није било нарушавања јавног реда а да је полиција појачала активности.

(Агенције, Глас Русије, Србин.инфо, Факти, Борбени Ефективи)

Ако Вам се свидео овај текст
можете нас подржати слањем СМС поруке.