Прочитај ми чланак

СТРАТФОРД: Русија граби Арктик, нервоза у НАТО савезу

0

arktik mapa _origh

Процењује се да се на Арктику налази 30 одсто светских неоткривених резерви гаса и 13 одсто нафте. Русија реактивира базе из доба СССР, распоређена 52 борбена авиона и 122 хеликоптера, отвара 14 аеродрома

На Арктику је размештена таква руска војна сила, која је потпуно спремна за руковођење светским ратом!

Док криза у Украјини фокусира пажњу на западне границе Русије, Москва жели да се избори за много уноснији добитак на северу, у Арктичком кругу, указује америчка обавештајна и издавачка компанија Стратфор, уз констатацију да је топљење леда открило до сада неприступачне нафтне и минералне резерве.

Пошто је суочена са озбиљним економским тешкоћама, за Москву је обезбеђивање нових енергетских резерви и даље основни приоритет.

Према оцени Стратфора, у току је милитаризација Арктика, за шта су ове године осигурана средства, пошто је руско Министарство одбране једино којем није смањен буџет.

Од осам чланица Арктичког савета, Русије, Сједињених Америчких Држава, Канаде, Норвешке, Шведске, Данске, Финске и Исланда, пет су чланице НАТО.

Мада су сукоби Москве са Украјином и Западом оставили у сенци војно јачање Русије на Арктику, руске амбиције изазивају нервозу арктичких земаља, посебно Норвешке.

Процењује се да се на Арктику налази 30 одсто светских неоткривених резерви гаса и 13 одсто нафте.

Поморски пут од Источне Азије до Европе, преко Северног леденог океана, представља још једну прилику за развој економске инфраструктуре на северу Русије, наводи Стратфор.

Конвенција Уједињених нација о праву мора уређује власништво на Арктику и предвиђа да се искључиве економске зоне протежу 200 миља од копна, а још даље, ако се подводни ресурси налазе на континенталној плочи.

Стратфор оцењује да ће од ове године милитаризација Арктика бити кључни императив руске војске, уз модернизацију армије и јачање снага на Криму и у енклави Калињинграду.

Према подацима руског Министарства одбране, арктичке базе из доба Совјетског Савеза се реактивирају.

Како би могла да прими модерне авионе, обнавља се аеродромска писта у архипелагу Нова Земља, где ће бити распоређен део Северне флоте, која представља две трећине целе руске морнарице, једине на свету у чијем су саставу и атомски ледоломци.

Москва је најавила формирање нових снага на северу, јачине 6.000 војника, саставлених од две моторизоване пешадијске бригаде, на подручју Мурмакса. Процењује се да Русија на Арктику има 56 авиона и 122 хеликоптера, преноси Стратфор.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу је изјавио да ће до краја године Русија имати на Арктику 14 војних аеродрома, док је Министарство одбране саопштило да се очекује да ће до 2019. на том подручју бити око 50 модернизованих авиона Миг-31 БМ.

Упркос економским проблемима Русије, Министарсво одбране не само да је успело да избегне драстично смањење буџета какво је погодило друга министарства, већ су издвајања за одбрану повећана за 20 одсто.

Председник Русије Владимир Путин је крајем децембра потписао нову војну доктрину, у којој је Арктик по први пут званично уврштен међу руске сфере утицаја.

Слично се догодило и са поморском доктрином Русије, чија су два главна геополитичка императива напредак ка Црном мору и доминација на Арктику.

Појава доминантног актера на Арктику ће утицати на односе Русије са земљама са севера Европе, али и са Кином.

Арктик је пола века био подручје сукоба између САД и СССР и бројних инцидената који су могли довести до сукоба.

Сада би се поново могао претворити у зону замрзнутог конфликта, оцењује Страфор.

FoNet