Прочитај ми чланак

ВРАЊЕ, ЦРНА ТРАВА, СУРДУЛИЦА: Опет велике полаве и мећаве у Србији, градови без струје (Видео)

0

Kако редакцији Срби.инфо јављају са лица места мештани Корбевца (општина Врањска бања, 5км од Врања), због наглог топљење планинског снега на Бесној кобили и великих падавина током ноћи, Корбевачка река је порасла више од десетак пута угроживши бројна домаћинства у овом јужносрпском месту.

Власину је после подне задесила снежна мећава, јавља дописник РТС-а. Мештани кажу да је за два до три сата пало око 40 центиметара мокрог снега.
На Власинском језеру нема струје, а у прекиду је и телефонија.
Како је РТС-у потврдио председник Општине Црна Трава Славољуб Благојевић, без струје и телефона је и та општина.

Србин.инфо сазнаје да се око 17:00 због наглог пораста Корбевачке реке срушио се и мост у воду у Корбевцу,  па је дошло до прекида у саобраћају путног правца Корбевац – Крива Феја. Поплавом су угрожена и села Паневље и Стари Глог.

Угрожено је и дестак кућа у самом Корбевцу јер је вода ширине 15 метара, а дубина преко 2 метра.

Пристигли су штабови за ванредне ситуације заједно са тешком механизацијом ЈП предузећа “Управе Бање’, али ова еханизација није у могућности да приђе угроженима због огромног прилива воде.

Људи са друге стране обале Корбевачке реке су одсечени од осталог дела Корбевца, а водена бујица, са те обале, прети да сруши реци десетак најближих кућа.

Опасност се још више појачала када је струјни кабал, који је ишао преко моста пао у воду, тако да је цело окружење око Корбевачке реке у опасности.

Корбевачка река, нажалост, и даље расте.

poplave surdulica ed

Критично у Врањској Бањи

Киша која непрестано пада изазвала је поплаву у појединим деловима Врањске Бање. Вода је почела да се излива из мањих потока и нема назнака за повлачење кажу из предузећа Управе Бање.

Током читавог дана киша која пада у Врањској Бањи нанела је велике штете многим домаћинствима, највише у насељима Огош, Савинци и селима Изумно, Бујковац и Корбевац.

Градска општина Врањска Бања и Управа Бање су се организовали и позвали у помоћ службе које могу да помогну у санирању поплава. У многим домаћинствима поплављена су дворишта, подруми и њиве. Због свеукупне ситуације на територији Врањске Бање проглашено је ванредно стање.

Обилна киша која је током дана непрестано падала однела је и део пута од села Кацапун до манастира Светог Илије.

Сурдулица под водом!

Поплаве се шире у петак поподне југом Србије, а на удару су тренутно Хан, Сурдулица, Врањска Бања и нижи делови Врања.

Читалац ОК Радија доставио је слике из Сурдулице, на којима се види поплава на улицама.

После страначких оцена да је овакво стање изазвано небригом званичних органа, он каже да градом влада „потпуни хаос и људи сами бране своје домове од воде која надолази све више и више“.

Са друге стране, други читалац нашег портала шаље нам информације о тешкој борни локалних комуналаца са стихијом.

poplava srbija
ВОДА ЧУПА ДРВЕЋЕ: Два села остала без струје

Бујица воде из планинских река поткопала је и одвалила део пута и оборила електричне стубове у Горњем Требешињу код Врања. Планинска река однела и пут код Врања Планинска река однела и пут код Врања. Због тога су села Требешиње и Наставце без струје.

Како се сазнаје, као последица кише и отапања снега, изненада је набујала планинска река која протиче кроз ова села, одцепила је део локалног пута, оборила електричне стубове, а почупано је и неколико топола.

У сектору за ванредне ситуације кажу да је уведено ванредно стање и у околним селима.

Стање још увек није катастрофално, али је алармантно, тим пре уколико не дође до стагнирања водостаја планинских река и Јужне Мораве

poplave vranje ed

КОД ВРАЊА УГРОЖЕНИ МОСТОВИ: Вода прети и граду!

Водостај Јужне Мораве код Врања је у константном порасту и прети да угрози мостове. Морава већ плави насеља испод аутопута код Врања Морава већ плави насеља испод аутопута код Врања. Испод насеља Палестина, Морава се излила и поплавила је оближње њиве.

Како се сазнаје у штабу за ванредне ситуације, стање се прати из часа у час, а због већ поплављених делова дуж корита реке, Град Врање увео је ванредно стање.

Мостови у Нерадовцу и према Александровачком језеру су озбиљно угрожени, јер вода почиње да поткопава носеће стубове.

Такође, вода полако почиње да допире и до аутопута у изградњи, где се изводе радови на пошљунчавању будућег Коридора.

Уколико се водостај Јужне Мораве повећа, то би могло да угрози и куће у насељу Палестина и села испод корита реке.

Проблем, кажу надлежни, није само у киши која већ два дана пада без престанка, већ и отапање снега са околних брда.

han poplava

УГРОЖЕН КОРИДОР 10: Морава прети Хану

Јужна Морава, Врла, Калиманка, Јелашничка и остале мање реке достигле су незапамћен ниво воде, након огромних количина падавина које су у Владичином Хану пале у току дана.

Врла је поплавила део Прекодолца и Житорађа, док Јелашничка река угрожава село Грамађе. Јужна Морава и Врла у Владичином Хану имају још мање од метра да пређу бедеме и поплаве насеље.

Посебно је тешко у селима Полом, Грамађе и Врбово где су због изградње Коридора 10 преграђени ранији водотоци па вода плави њиве, улице и куће. Саобраћај се на Коридору 10 одвија веома тешко због кише, одрона и бујица.

(Србин.инфо, okradio.rs, rtvranje, фото: Александар Аца Стојковић, видео: rtvranje, Max August)

Ако Вам се свидео овај текст
можете нас подржати слањем СМС поруке.