Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ У ВЕЗИ ЕУ ЗАХТЕВА: Надамо се да ћемо урадити домаћи

0

vucic

Премијер Вучић изјавио за Ројтерс да је стратешки, политички и економски циљ наше земље да буде део ЕУ, као и да очува добре односе са свим осталим државама.

“Наш стратешки, политички и економски циљ је да будемо део ЕУ. Спроводимо многе реформе и надамо се да ћемо да будемо у стању да завршимо наш ‘домаћи задатак’ пре 2019. године. Онда неће више бити на нама, него на државама чланицама ЕУ да нас прихвате или не”, изјавио Вучић у разговору за Ројтерс, другог дана Светског економског форума у Давосу.

На питање колико је тешко имати блиске односе са Русијом и Кином и истовремено тежити чланству у ЕУ, Вучић је оценио да то није контрадикторно.

“То (чланство у ЕУ) је наш стратешки циљ, а желимо да очувамо добре односе са свима, што је мислим циљ и свих осталих. То није ништа чудно нити контрадикторно”, оценио је српски премијер.

“Ми смо Србија, нисмо неко други. Ми смо суверена и независна држава. Имамо сопствену политику и на нашем смо путу ка ЕУ. Немамо намеру да напустимо тај пут”, истакао је Вучић, који је онлајн одговарао на питања светских банкара и економиста.

Он је навео да је Србија прва држава у региону и у југоисточној Европи која је донела мере фискалне консолидације без притисака са стране, уз споразум са Међународним монетарним фондом.

“Није једноставно спровести мере фискалне консолидације. Усвојили смо модеран Закон о раду, Закон о приватизацији, Закон о стечају и Закон о планирању и изградњи, али наравно да су најтеже мере фискалне консолидације”, казао је Вучић, додајући да држава чини све да побољша пословну климу.

Премијер Србије додао је да се уз спровођење тих мера не може рачунати на велики привредни раст у 2015. години, али да се он нада да ће тај раст бити већи од прогнозе Европске банке за обнову и развој (0,5 одсто) упркос катастрофалним поплавама пролећа прошле године, које су нанеле значајну штету Србији.

Говорећи о евентуалној помоћи државе кредитно задуженим грађанима Србије који су се задужили у швајцарским францима, Вучић је нагласио да ће интервенција државе у решавању тог проблема бити минимална.

vucic-lagardВучић са директорком ММФ-а Кристин Лагард

„Учинићемо све што је у нашој моћи да помогнемо клијентима на начин који ће банке прихватити“, рекао је премијер, наводећи да неће следити пример суседне Хрватске, која је фиксирала курс франка на ниво на ком се он налазио прошле недеље, пре него што је швајцарска централна банка одустала од ограничавања вредности франка.

„Ми то не радимо са евром, нити са доларом, нити планирамо да то радимо са франком. Хрвати су фиксирали курс и њихова држава мораће да плати доста новца због тога“, рекао је Вучић

О данашњим састанцима са званичницима и представницима светских комапнија, Вучић је рекао за РТС да је са потпредседником Европске комисије Франсом Тимерманом разговарао о европском путу Србије, о томе шта би Србија требало да учини на том путу, наводећи да је европски званичник поздравио економске реформе.

“На моју иницијативу разговарало се и о одређеним примедбама које долазе из ЕУ”, рекао је премијер.

Вучић се у Давосу састао и са Мухамедом Ал Абаром, првим човеком за реализацију пројекта “Београд на води”.

Није говорио о детаљима тог разговора, истичући да ће о томе бити речи у фебруару, кад Ал Абар буде посетио Београд, али је истакао да ће „Београд на води“ бити реализован, а да ће и Србија и главни град изгледати много другачије него данас, јер ће тај пројекат отворити нова радна места, подићу грађевинску индустрију…

Премијер је поновио да је компанију Гугл позвао у Србију, а директору Гугл Идеас Џареду Коену на састанку поручио да ће Србија понудити најбоље могуће услове с којим, како каже, неће моћи да се пореди нико у региону.

Вучић, који је завршио учешће на Светском економском форуму у Давосу, састао се и са представницима СБЕР Банке, који су, како каже, близу да заједно са ЕБРД склопе аранжман са ЕПС-ом.

Светски економски форум који је јуче отворен у Давосу окупио је око 2.500 државника, пословних лидера, филантропа и уметника, а неке од тема разговора су актуелни пад светских цена нафте, недавни скок вредности швајцарског франка, као и иницијатива Европске централне банке (ЕЦБ) о куповини обвезница вредан 50 милијарди евра месечно до краја 2016. године.

Форум у Давосу траје до 24. јануара.

(Б92)