Прочитај ми чланак

ИСТОРИЈА ЦРНО-БЕЛИХ: Фрањо Туђман није основао Партизан, сазнајте ко јесте

0

zeljko-pantic

Не тако ретко у јавности се могла чути теорија да је бивши председник Хрватске Фрањо Туђман учествовао у оснивању Фудбалског клуба Партизан. Додаје се и да је Туђман заслужан за црно-беле боје Партизана, који је до тада носио црвено-плаве боје.

Поводом оваквих спекулација познати спортски новинар Жељко Пантић приложио је књигу о историји фудбалског клуба из Хумске, која датира из 1970. године „Четврт века историје ФК Партизан“.

Међу људима који су покренули оснивање ФК Партизан у тој публикацији наведени су Светозар Вукмановић – Темпо, Мијалко Тодоровић, Пеко Дапчевић и Ратко Вујовић – Чоче.

„С обзиром да је издање из 1970. године, „хрватско пролеће“ и МАСПОК тада није било покренуто, тако да није било никакве потребе да се књига национално цензурише или „пегла“. Дубоко у комунизму, другарице и другови. Детаљно је описано како је направљен Партизан. Колико је Фрањо Туђман пренаглашен у историји Партизана говори и што га уопште нема међу онима којима су додељене златне и сребрне плакете или захвалнице. Ако је он „родио“ Партизан, ако је дао црно-беле боје Партизану, а тада је био високи комунистички функционер, није било разлога да он не добије бар захвалницу, што само показује колико је он небитан у историји Партизана. Колико смо ми склони да од једног спортског ривалитета направимо међунационалну мржњу међу људима из истог народа. Где су ти Хрвати, видим да их нема“, рекао је Пантић.

(Курир)