Прочитај ми чланак

ДА ЈЕ БАР ЛАТИНИЦОМ НАПИСАНО: Манастир је „Хилендар“, а Првовенчани – „Стеван“

0

Да је бар латиницом написано…

… па да човека не буде толико стид. А додатно понижење је што су ову бруку објавиле латиничне Јужне вести, и пренео је, наравно, Блиц. Опет, хвала им, да и од њих има неке вајде. Јер се увек треба подсећати да родољубље „није,само, пољем проћи“, да обавезује и на писменост, а да писменост није пуко познавање слова и азбуке.

Филолози кажу да овакве грешке никоме не служе на част.

Филолози кажу да овакве грешке никоме не служе на част.

Манастир је „Хилендар“, а Првовенчани – „Стеван“

Презиме словеначког књижевника Отона Жупанчича “посрбљено” наставком -ић, улица посвећена Хиландару са називом “Хилендарска”, Немањић са именом „Стеван“, римски бројеви са тачком, а редни арапски без ње – неке су од грешака на таблама са називима нишких улица.

Словеначки књижевник, према коме носи име улица у насељу Дурлан, презива се Жупанчич

Словеначки књижевник, према коме носи име улица у насељу Дурлан, презива се Жупанчич

Предлоге о називима улица даје градска Комисија за њихово именовање чији се чланови не бирају према образовању, већ према политичкој припадности.

Тако и на званичном списку Комисије објављеном у Службеном листу Ниша 2012. године нема информација о образовању ни председника, ни чланова, већ само назива странке којој они припадају.

-Требало би да бар један од чланова комисија за именовање улица има филолошко образовање. Задатак тог члана био би да прати цео процес, од давања предлога назива до провере одштампаних табли.

На тај би се начин избегле бројне грешке, које никоме не служе на част, али и трошкови замене табли са погрешно написаним називима – сматра магистар филолошких наука Маја Вукић.

Да је било филолога у Комисији сигурно се, додаје она, не би појавила табла са тачком иза римског броја, али би се обавезно нашла иза арапског.

– Осим тога, не би била штампана табла са цртицом у придеву „свето-савска“, пошто се придеви са наставком -ски, -шки или -чки настали од синтагми, какве су нпр. права линија, стари град, али и: Бела Паланка, Свети Сава, пишу малим словом и спојено: праволинијски, староградски, белопаланачки, светосавски… – објашњава Вукићева.

Придеви са наставком -ски, -шки или -чки настали од синтагми пишу се малим словом и спојено

Придеви са наставком -ски, -шки или -чки настали од синтагми пишу се малим словом и спојено

Она истиче и да би сви јавни натписи, а тиме и табле са називима улица, морале бити написане ћирилицом и према правилима стандардног језика.

Иако ђаци о сину Стефана Немање краљу Стефану Првовенчаном уче још у основној школи, Нишлијка Тамара Милосављевић живи у Улици Стевана Првовенчаног, што пише и у њеној личној карти.

– Сваки пут кад некоме диктирам адресу, на пример када поручујем нешто преко интернета, они то запишу “Стефана Првовенчаног”, па ми са тако написаном адресом и стигне пошиљка.

Људи вероватно помисле да сам неписмена – каже Милосављевићева.

У Комисији за именовање објашњавају да они дају предлоге назива улица, а да “све остало раде стручне службе и Министарство”.

У једној од таквих служби, у Управи за комуналне делатности, кажу да њима стижу решења о промени или именовању назива улица која прегледају и затим их шаљу општинама, државним и јавним комуналним предузећима.

У школи о сину Стефана Немање уче као о краљу Стефану Првовенчаном, али тако не пише на табли

У школи  уче о краљу Стефану Првовенчаном, али тако не пише на табли

– Када уочимо грешку шаљемо допис Скупштини Града да се изврши корекција.

Једино што можемо је да пошаљемо допис да се грешка исправи, а, када нам стигне исправка, можемо да реагујемо.

Тада се праве нове табле и постављају са исправним називом – каже Слободан Чолаковић из Управе за комуналне делатности.

Он додаје да су на неким местима у граду грађани сами поставили табле на своје куће са неисправно написаним називима.

И у тим ситуацијама шаље се допис и тражи налог да се постојеће табле скину и поставе нове.

Аутори: Љ. Стојановић, С. Јаначковић
Извор: Јужне вести
За Ћирилизовано приредио: Александар Јовановић