Прочитај ми чланак

Загреб пакује уцене Србији

0

reg-kolinda_620x0

Изјаве хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић неће допринети побољшању односа двеју држава. Василије Крестић: Ова нова гарнитура може да изнесе политику која је стара 100 година

Још се ни „мастило“ на гласачким листићима није осушило, а нова хрватска председница Колинда Грабар Китаровић гурнула је Србији прст у око. У победничком говору одвојила је, „отцепила“, Војводину од Србије.

– Борићу се за права Хрвата у Србији, Војводини и другим земљама – поручила је. Најавила је и да ће тражити решење питања границе на Дунаву и међународну арбитражу о овоме.

Ако би се ово и могло приписати победничкој еуфорији, оно што је уследило говори да је више реч о промишљеним политичким порукама. Тако смо од хрватске председнице чули и ово:

– Свако ко живи у Хрватској је Хрват и, мада може бити православне вероисповести и Србин по националности, он је ипак Хрват, јер је хрватски држављанин.

Пожелела је Србији и нешто лепо – да уђе у Европску унију, али и то је „зачинила“ на свој начин, поручивши да Србија треба да призна Косово.

Загреб се, дакле, отворено и директно враћа својим националистичким идејама.

Шта то значи за односе Србије и Хрватске и шта могу да очекују Срби у Хрватској и сви они које је та иста политика протерала са родних огњишта?

– Ништа добро се не може очекивати. Волео бих да могу да будем оптимиста, али не верујем у добре односе Србије и Хрватске. Та политика је стара 100 година, а нова политичка гарнитура у Хрватској такву политику може да изнесе – поручује академик Василије Крестић, који се дуго бавио односима двеју држава.

Уверен је да Колинда Грабар Китаровић није случајно одвојено поменула Војводину и Србију.

ПРОГЛАШЕНИ ЗА ПОЛИТИЧКЕ ХРВАТЕ

Још се није стишала бура реакција у Хрватској после изјаве нове председнице Колинде Грабар Китаровић да су Срби у Хрватској заправо Хрвати, на исту тему је проговорио и председник ХДЗ-а Томислав Карамарко: – Ако је Грабар Китаровић рекла да су Срби политички Хрвати, то значи да су Срби национална мањина коју ми изузетно респектујемо, која има сва права која имају националне мањине у Европи. Али, они имају домовину која се зове Хрватска и у том смислу су они политички Хрвати. (Ј. К.)

– То није ништа ново, то су великохрватске претензије. Наши суседи ће да нам „испоруче“ низ уцена на путу ка ЕУ, а Србија ће наставити да попушта уверена да ће нам улазак у Унију донети добро – истиче Крестић за „Новости“.

Он сматра да ће највећа уцена бити питање границе на Дунаву, јер Хрвати не желе да она иде средином реке, него по катастру, што значи да би Хрватској припало неколико хиљада хектара наше земље, чиме би „ушли“ у нашу територију.

Према мишљењу лидера хрватских Срба Милорада Пуповца, у наредних годину дана, колико Хрватску дели од парламентарних избора, нема говора о унапређењу положаја Срба.

– То је изборна година и хрватска председница и њена странка наставиће кампању и ништа неће ићи у прилог општој политичкој и међуетничкој толеранцији – поручује Пуповац.

Саво Штрбац, директор „Веритаса“, сматра да ће Србима сада бити боље – јер им горе не може бити.

Он подсећа на то да се за време председничког мандата Иве Јосиповића положај Срба у Хрватској погоршао у односу на претходну власт коју је држао ХДЗ, и наводи:

– Управо за време Јосиповића и Милановићеве владе почело је лупање ћириличних табли и антићирилична хистерија која се претворила у антисрпску хистерију широм Хрватске. Јосиповић и Милановић нису решили ниједан проблем који имају избегли Срби, од пензија и станарских права до повратка.

Да је избор Колинде Грабар Китаровић позитиван знак за односе Србије и Хрватске, сматра хрватски социолог Жарко Пуховски.

– Представници ХДЗ имају нечисту савест па ће бити мекши према суседној држави – каже Пуховски за „Новости“.

Међутим, додаје он, избор Колинде Грабар Китаровић није добар знак за Србе у Хрватској, јер је ХДЗ директно подржао акцију у Вуковару против ћирилице.

 

Večernje Novosti