Прочитај ми чланак

Српска сликарка усред размене ватре са терористима

0

477336_vervije-beta-ap_f

Чула сам рафале и мислила сам да измишљам, а онда сам схватила да је то реалност и да сам се могла наћи у размени ватре, рекла је сликарка Драгана Бојић, која је у тренутку антитерористичке акције пролазила улицом Вервијеа, где су у четвртак убијена двојица исламских терориста.

– Кренула сам на изложбу око 17.45 и на пет минута од моје куће (где је у току била акција полиције) чула сам рафале… Помислила сам да измишљам, али онда сам чула експлозију, па поново рафале… Касније је ту све било блокирано… Свест да сам могла да се нађем у размени ватре, жестоко ме је помела. Схватам да је такав историјски тренутак и да мало тога можемо да променимо – испричала је Драгана Бојић.

Она објашњава да претходно није био евакуисан крај у близини бивше пекаре, где је полиција убила двојицу терориста.

– Верујем да се све радило у великој тајности… Полиција је сада у приправности, мада ми није јасно како у сваком тренутку може да се прати 100 људи, јер у Белгији се тренутно налази око 100 џихадиста који су се управо вратили из Сирије… Полиција ваљда то зна – додаје она.

Драгана Бојић, која готово 40 година живи у Белгији, каже да је после два терористичка напада у Паризу „свима јасно“ да се тако нешто може поновити „било где и у сваком тренутку“. Оно што се десило у Паризу, наглашава она, изазвало је шок код свих, али је на неки начин људе више везало једне за друге.

– Ситуација је јако озбиљна… Можда се може говорити и о психози, али мислим да све није завршено, јер њих (џихадиста) овде има много. Осим тога, они су најављивали акције по Белгији. Степен узбуне је повишен и сви су опрезни – додаје она.

– Ми овде нисмо у рату, ми слободно живимо и морамо да живимо нормалан живот. Ја морам да ‘гајим свој врт’ и стварам своју уметност, морам да живим као иначе, па шта буде. Цела Европа је сада у таквој ситуацији – закључује сликарка Драгана Бојић.

У антитеростичкој акцији у Вервијеу су у четвртак убијена двојица исламских терориста, а један је рањен и потом ухапшен. Заменик тужиоца Ерик Ван дер Сијпт рекао да су терористи намеравали да ватреним оружјем нападну једну полицијску станицу.

Он је додао да је белгијска полиција сличне антитерористичке операције и хапшења извршила и у предграђу Брисела, где су исламски терористи такође припремали нападе на полицијске станице.

 

Beta