• Почетна
  • СВЕТ
  • Регион
  • ХРВАТСКА ПРЕДСЕДНИЦА: Срби у Хрватској су Хрвати; Србија да призна Косово и уђе у ЕУ
Прочитај ми чланак

ХРВАТСКА ПРЕДСЕДНИЦА: Срби у Хрватској су Хрвати; Србија да призна Косово и уђе у ЕУ

0

Kolinda Grabar Kitarović 6

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић изјавила је да жели Србији да крене путем чланства у ЕУ и да се нада да ће српског преседника видети у Загребу.

У ексклузивном издању емисије „Интервју 20“ БХТ1 председница најмлађе чланице Европске уније изнела је и мишљење да би Србија требало да направи корак и призна шиптарску окупацију Космета.

„То би требало да учини. Једноставно је реалност да је Космет самостално и мислим да су у Србији свесни да Косово и Метохија више неће бити део Србије“, сматра Грабар Китаровићева.

Упитана која је њена порука председнику Србије одговорила је: „Надам се да ћу Николића видети у Загребу“.

Грабар Китаровићева је додала да би, исто тако, волела и да Влада Србије, у оквиру договора о приступању ЕУ, реши питање положаја хрватске мањине у Србији што, наводи, спада у поглавље 23 – правне тековине Уније, „које Србија мора испунити“.

Теме разговора у „Интервјуу 20“ односиле су се и на питања како она види односе са БиХ и државама у региону.

Грабар Китаровићева је нагласила да мисли да остају разни начини уређења БиХ и да то није „нужно трећи ентитет“.

„Ако се тако договоре народи, онда је то то и зато бих молила да се престане говорити о томе да се ја залажем за трећи ентитет, јер то не одговара истини“, објашњава прва председница Хрватске у историји државе.

Истиче, такође, и да је уверена да већина људи у Републици Српској жели да се БиХ интегрише у западне интеграције – и у ЕУ и у НАТО, а додала је и да се весели разговору са ентитетским председником Милорадом Додиком, који јој је, како је рекла, одмах честитао изборну победу. Сусрет ће, каже, искористиити за то да са њим разговара о конкретним питањима, међу којима је и – зашто нема повратка Хрвата у поједине делове РС, рецимо у Посавину.

Грабар Китаровићева појашњава и зашто је током кампање све грађане Републике Хрватске ословљавала као „Хрвате и Хрватице“.

„По мени је Хрват и онај ко је православне вероисповести и Србин по националности…он је Хрват у смислу хрватског држављанина“, одговорила је на замерке упућиване током кампање.

hrvatski premijer milovanovic 27

Милановић:Добродошлица за Китаровић

Хрватски премијер Зоран Милановић данас је у име владе новој председници Колинди Грабар Китаровић пожелео добродошлицу. Он је председнику у одласку Иви Јосиповићу изразио владину захвалност за „часно и узорно“ обављање дужности на челу државе у претходном петогодишњем мандату.

Премијер је поручио да ће влада са новоизабраном шефицом државе сарађивати у оквиру закона, као и до сада.

„У томе смо стриктни, тако функционишемо и тако ће бити и убудуће“, навео је Милановић на почетку седнице владе, пренела је Хина.

Додао је да је влада с Јосиповићем у оквиру области сарадње која постоји између председника и владе, које су малобројне, а неке од њих важне, сарађивала „јако добро“, уверен да ће тако бити и убудуће.

Милановић је, тракође, истакао да као председник владе позива и стоји на располагању Грабар Китаровић сваког четвртка, одмах након инаугурације, за разговор и информацију о томе шта је влада радила у протекле три године и шта ће радити у следећих годину дана, као и о томе по чему сматра да је актуелна влада добра и пуно боља од претходне две.

„Али, ту се мишљења увек могу разилазити. Ми имамо своје аргументе и отворени смо за разговор“, јасан је премијер најмлађе чланице Европске уније.

Прецизирао је да позив за разговор упућује формално он, а да су врата владе отворена.

„Влада је радно и политичко тело, она се по правилу састаје четвртком, ту смо“, рекао је Милановић.

Када је у питању жеља нове председнице за пресељењем резиденције у Високу улицу у Загребу, навео је да влада тој жељи „тешко може да не удовољи“.

„Што се нас тиче, та селидба може да почне одмах после инаугурације, практично први дан. Ако је то у духу штедње за коју се залаже влада, тим боље“, сматра Милановић.

Према хрватском закону, Грабар Китаровић ће на дужност ступити последњег дана мандата одлазећег председника Јосиповића, који је петогодишњи мандат преузео 19. фебруара 2010. године.

(Танјуг, Б92)