Прочитај ми чланак

СНАШЛИ СЕ СРБИ: Уместо дизела возе на зејтин

0

zejtin 0_orig

Прокупачки возачи почели су уместо евро дизела да у своје аутомобиле сипају обичан зејтин, пише портал Јужне вести.

Неки од њих са којима у новинари Јужних вести разговарали кажу да сунцокретово уље не оштећује мотор више него гориво предвиђено за аутомобиле, а возачи се одлучују за њега јер је далеко јефтинији, па најчешће на зејтин своја кола возе таксисти, или они који иду на дужи пут.

И на бензинским станицама у Прокупљу кажу да им је промет опао и да знају да многи своје аутомобиле возе на зејтин.

„У Нишу купујем руски зејтин који је 86 динара по литру, а литар евро дизела сада кошта 140 динара. То је велика уштеда и када немам пара, одлучујем се за зејтин. До сада сам више пута возио ауто на зејтин, најчешће када путујем даље“, каже Мирослав Кривачевић из Прокупља.

Он додаје да је вожња на уље далеко исплативија, али да се не усуђује да свакодневно вози без нафте.

„Како ми је рекао пријатељ аутомеханичар, најбоље је да се помешају нафта и зејтин. Чак и то је јефтиније од саме нафте“, додаје Кривачевић.

Поред зејтина, за дизел аутомобиле људи користе и трафо уље, али је њега теже наћи.

Један од прокупачких аутомеханичара потврдио је за Јужне вести да се у овој средини зејтин одомаћио као гориво.

„Оно о чему се мора водити рачуна је да зејтин не остане у резервоару, већ треба да се, ако баш мора, искористи у „једном даху“, што се каже. Све је већи број оних који га користе. И ја сам се једном возио на зејтин, чисто да пробам. Људи се сналазе како знају и за тренутне потребе он може да заврши посао, али лично мислим да његова стална употреба није баш препоручљива“, каже за Јужне вести аутомеханичар Зоран Бранковић.

(Јужне вести)