Прочитај ми чланак

ДА ЛИ ЋЕ СРБИЈА ПАТЕНТИРАТИ: Изум српског научника мења свет?

0

turbina

Недавно је у јавност изашла вест о вишекрилној вертикалној турбини коју је патентирао српски инжињер Р.Ш. Он се нада да ће Србији донети просперитет, нова места за запослење омладине, као и да ће његов патент бити пласиран широм Европе.

Моја турбина је слична Савониусовој турбини која има и своје добре, али и лоше особине. Код Савониусове турбине која има 10, 12 и више крила, половином броја крила ветар покреће турбину, а друга половина кочи турбину због потпритиска који се јавља иза крила па није погодна за евентуалну употребу.

Савониусове турбине које су сада у употреби имају два или три крила која могу да послуже за прављење струје – јер са више крила, веће је кочење.

Питали смо инжињера Р.Ш. како се његова турбина разликује од Савониусове.

– Код моје турбине отклоњени су ти недостаци јер при кретању крило иза себе ствара под-притисак који кочи турбину. Ја сам својим патентом избегао то кочење, тако да моја турбина може да има већи број крила – 10, 12, 15… број крила и величина крила уз “ружу” ветрова директно утичу на снагу турбине. Снага није неограничена али може да буде далеко јача турбина него обична Савониусова турбина, па зато може да се користе за добијање електричне енергије за:

1. Индивидуална газдинства,
2. Сеоска домаћинства,
3. Викендице
4. Пословне и стамбене зграде,
5. Објекте где често нестаје електрична енергија,
6. Будућа електрична возила ,
7. Пловне објекте на мору и рекама –за јахте и чамце за пуњење акомулатора,

Усавршена вишекрилна вертикална турбина енергију ветра претвара у електричну енергију, а путем складиштења у акумулаторске батерије довољног капацитета, па омогућује коришцење дуже време употребљивог напона 220/380В, за разне сврхе.

На Западу је, рецимо, велика потражња за тим турбинама у домаћинствима.Турбине су врло популарне и доста се користе. Али, тамо је струја далеко скупљанего код нас али опет, то не значи да не би и код нас требало турбине да почну да се користе више.

Р.Ш. нам је рекао и да би јако волео да се посао са турбинама претвори у нове пословне шансе за младе у Србији, шансе за запослењем и напредовањем, као и интелектуалном стимулацијом.

– Волео бих да се у Србији отворе фирме, да се патент примени у Србији и прошири Европом, да се отворе фирме, да се најпре пласира у Србији и производи овде, да наши људи то праве, производе, имају послове, да се боље живи.

На питање колико је још новца потребно да би турбина била потпуно спремна за рад, српски научник одговара:

– Криво ми је што се мало људи интересује за ову област. Поготово, они који имају новац се не разумеју у технику, а ја комплетне резултате, тј. комплетан пакет решења као физичко лице не могу да им приуштим. Ипак, овај патент, односно прототип, може да ради овакав какав јесте и да производи употребљиву корисну електричну енергију што значи да се ветрогенератор у свему понаша према регистрованом патенту. За даљи развој ветротурбине су потребна релативно мала људска и материјална средства, односно одговарајућа улагања, закључио је Р.Ш.

(Телеграф)