Прочитај ми чланак

УЗ ПОМОЋ РУСА владика Српске православне цркве биће пуштен из македонског затвора

0

vladika-jovan-makedonija

– Кривични суд у Скопљу је донео решење да епископ Охридске архиепископије Српске православне цркве Јован Вранишковски, који више од три године издржава казну у том затвору, буде ослобођен.

Како наводе македонски медији, директор затвора Идризово је у образложењу захтева за решење о ослобађању Вранишковског навео да се он „успешно ресоцијализовао, као и да је одлежао половину затворске казне“.

Уколико нико не уложи жалбу на правоснажно решење о ослобађању, које је Кривични суд доставио затвору у Идризову, Вранишковски би требало да буде пуштен из затвора 19. јануара.

Ослобађање Јована Вранишковског се очекивало након посредовања председника Одељења за спољне послове московске патријаршије, митрополита Волоколамског Илариона.

Након посете митрополита Илариона Македонији, Архијерејски синод Македонске православне цркве позвао је македонске власти „да покажу милост“ према Вранишковском.

Вранишковски, који је осуђен по оптужби канонски непризнате МПЦ да је док је био њен владика проневерио 250.000 евра, казну издржава у затвору Идризово код Скопља, а због нарушеног здравља недавно је пребачен у Институт Мајка Тереза у Скопљу.

vladika-jovan

КАКО СУ ПРОЛАЗИЛИ ЗАТВОРСКИ ДАНИ АРХИЕПИСКОПА ОХРИДСКОГ И МИТРОПОЛИТА СКОПСКОГ ЈОВАНА

Није ми познато да у затвору Идризово постоји неки затвореник са више ограничења од мене, не верујем да је неко од затворског персонала био више омаловажаван и малтретиран као ја, наводи архиепископ охридски и митрополит скопски Јован у писму директору Управе за извршење санкција у Скопљу, преноси данас Српска православна црква (СПЦ).

Архиепископ Јован наводи да је то писмо, један акт да се не би заборавила данашњица, да се „не заборави да је архиепископ Јован доследни наследник својих претходника, који се ни по цену живота није одрекао вере, Цркве и њеног јединства“.

„Да се не би заборавило ни то како је власт у Македонији примењивала разне принуде како би разуверила архиепископа Јована да се одрекне од успостављеног јединства Цркве (СПЦ) и да се врати у расколничку Македонску православну цркву, наводи архиепископ Јован.

„Но, и да се не заборави оно што је све извесније да ће се десити због његове доследности, а коју власт тумачи као његову непослушност према њој. Ради се о његовој ликвидацији, о којој очигледно већ постоји завера, а то је најлакше остварити управо у затвору„, напомиње поглавар Православне Охридске архиепископије (ПОА), преноси Информативна служба СПЦ.

На сајту СПЦ наводи се да је писмо, архиепископ Јован дао својој маци приликом њене посете како би се доставио Управи за извршење санкција, али га ПОА, без консултација са њим, јер за то нису имали такву могућност, објављује.

У саопштењу ПОА се наводи и да је његова мајка након своје посете затвору потврдила гласине „да му је здравље нарушено, да је без ваљане здравствене заштите и да је готово потпуно изолован“.

„Врши се немилосрдни притисак над њим у смислу да по пуштању из затвора напусти Македонију. Подстичу затворенике да му прете физичком ликвидацијом уколико не пристане да напусти Македонију„, наводи се у саопштењу ПОА, које преноси СПЦ.

(Бета, Србин.инфо)

Ако Вам се свидео овај текст
можете нас подржати слањем СМС поруке.