Прочитај ми чланак

ПРОЛАЗНИЦИ У ШОКУ Ове Нишлије пркосе законима гравитације

0

Од акробација Николе Ракетића (20) и Бранислава Гривеја (20) Нишлијама застаје дах!

nis17-branislav-grivejНикада, али никада не покушавајте нешто слично!

Двојица студената најчешће се могу видети у Нишу како пркосе гравитацији висећи са мостова или правећи став на шакама на врху солитера високом 80 метара!

Они то називају „уличном гимнастиком“, мада би се невештом оку пролазника учинило да је у питању чисто зачикивање смрти. Једно је сигурно: никада, али никада, не покушавајте ништа слично…

nis04-nikola-raketi

– Људи мисле да је опасно то што вежбе изводимо на огромним висинама. Међутим, висина грађевине не представља проблем, апсолутно је исто да ли се вежба изводи у партеру или на врху зграде од 80 метара. Висина за нас није сметња, све је у глави. Савладавање је пре психичке него физичке природе. Страх је превладан пре много година, сада су нам адреналин и жеља за успехом постали главни покретачи – објашњава Никола, који студира геодезију у Београду.

Сваки долазак у Ниш искористи да са Браниславом “одвежба” на њихов начин на крову неке зграде, на конструкцији семафора стадиона и другим местима од којих би се обичном човеку завртело у глави само када би се на њих попео.

nis03-branislav-grivej

– Додуше, први пут је и нама било страшно, али после неколико пута се навикнеш па ти је све једно где радиш и не обраћаш више пажњу на висину – каже Бранислав, студент прве године Факултета физичке културе.

Младићи не крију да родитељи нису одушевљени њиховим „спортским активностима“.

nis-19

– Док смо ишли у средњу школу, обавезно бисмо преко ограде Тврђавског моста ишли на рукама док би нас пролазници гледали у шоку и неверици. Друг моје сестре ме је једном видео па су тако сазнали моји родитељи. После тога сам месец дана имао забрану изласка из куће – поверава се Никола.

Тренингом против страха

– Страх увек постоји, али се тренингом и вежбом умањује. Што сам сигурнији у одређени потез, страх је све слабији док се не изгуби у потпуности кад се овлада техником. Преко лета проведем и по четири, пет часова на шипкама вежбајући. Студирам ДИФ и очекујем да ми помогне вежбање, поготово када на ред дође гимнастика – додаје Гривеј. 

(Блиц)