Прочитај ми чланак

СРБИЈА ВРАЋА шестомесечни војник рок!

0

vojna parada 09

Србија је одлучила да повећа број добровољаца који желе да служе војни рок.

Тако ће убудуће 3.000 младића и девојака годишње пролазити кроз шестомесечну војну обуку. До сада, знатно мањи број добровољаца је са пушком служио свега три месеца.

Такође, сви заинтересовани ће током војног рока примати месечну плату од око 17.000 динара.

Уколико одзив буде већи, Војска има капацитета да прошири листу заинтересованих, али се за сада ипак још не размишља о враћању обавезног служења војнок рока у Србији.

Добровољци ће у касарне ићи на свака два месеца, а обучаваће се кроз разне родове.

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ ИЗ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ:

Примопредаје дужности у Генералштабу

Данас је у касарни „Топчидер“, уз присуство начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића, извршена примопредаја дужности начелника Управе за обуку и доктрину Генералштаба између досадашњег начелника генерал-мајора Горана Зековића и новопостављеног начелника бригадног генерала Маринка Павловића.

Сомалија

 

Заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Јовица Драганић примио је данас мајора Мирослава Трмчића, који ће  четири месеца бити ангажован у Војној операцији Европске уније у Сомалији (EUNAVFOR Somalia — Operation Atalanta).
Пријему у Генералштабу присуствовали су заменик команданта Здружене оперативне команде генерал-мајор Славољуб Јанићијевић и заменик начелника Центра за мировне операције пуковник Никола Дејановић.
Мајор Мирослав Трмчић обављаће дужност штабног официра на холандском броду „Јохан де Вит“.
Снаге у операцији „Аталанта“ ангажоване су на спречавању, превенцији и сузбијању деловања пирата и оружаних пљачки дуж обале Сомалије.
Припадници Војске Србије отпочели су своју мисији обуком два официра речних јединица на француском броду „Ф 730 Флореал”, од 21.10 до 23.11.2011. године.
Aнгажовање српских официра у Оперативној команди мисије у Нортвуду, Велика Британија, отпочело је 25.02.2013. године, а штабног подофицира — 27.05.2013. године.

Генерал Диковић је, говорећи о раду Управе за обуку и доктрину, нагласио да су у претходне две године, колико је њом руководио генерал Зековић, сви зацртани циљеви остварени.

— Генерал Зековић је за кратко време ушао у суштину и структуру обуке, што је за сваку похвалу, и заједно са вама, његовим сарадницима, радио у функцији унапређења система обуке у Војсци — рекао је генерал Диковић

Генералу Зековићу, који је указом председника Републике Србије постављен на дужност начелника Војне академије Сектора за људске ресурсе Министарства одбране, начелник Генералштаба пожелео је успех на новој дужности истичући да су ретки они којима се укаже прилика да руководе таквом институцијом.

Говорећи о новом начелнику Управе за обуку и доктрину, генерал Диковић је истакао да је генерал Павловић, обављајући значајне командне и управне дужности, заокружио слику о систему обуке и потребама Војске у области обуке.

Генерал Зековић захвалио је присутнима на досадашњој сарадњи и пожелео новом начелнику Управе успех у раду и подршку сарадника какву је он имао.

Генерал Павловић рекао је да ће настојати да задржи постојеће стање и у неким сегментима да унапреди ниво функционалних способности управе, истичући да му је част и задовољство да буде на челу овог састава Војске Србије.

Данас је извршена и примопредаја дужности начелника Управе војне полиције Генералштаба. У Великој ратној сали бригадни генерал Дејан Јанковић предао је дужност начелника ове Управе пуковнику Жељку Обрадовићу, као заступнику.

Начелник Генералштаба истакао је да је генерал Јанковић частан официр који је у току каријере имао све службене оцене одличне, што је реткост.

Указом председника Републике Србије генерал Јанковић постављен је на дужност начелника штаба Команде за обуку.

Говорећи о пуковнику Обрадовићу, генерал Диковић нагласио је да је реч о официру који је обављао значајне дужности и иза кога је животни и официрски пут који говори о потпуној посвећености професији и потребама службе.

Генерал Јанковић захвалио је сарадницима из Управе војне полиције на савесном и одговорном раду и рекао да са чела Управе одлази задовољан, између осталога због тога што не постоји задатак који Управа војне полиције није извршила.

Пуковник Обрадовић рекао је да је за њега заступање начелника Управе војне полиције велико признање, али и обавеза за даљи рад.

Нови команданти Специјалне и Треће бригаде ступили на дужност

У панчевачкој касарни „Растко Немањић“ данас је бригадни генерал Јелесије Радивојевић предао дужност команданта Специјалне бригаде Копнене војске новопостављеном команданту пуковнику Зорану Величковићу.

Пуковник Величковић на дужност команданта Специјалне бригаде долази са места заменика команданта бригаде, док генерал Радивојевић након годину дана проведених на челу Специјалне бригаде одлази на дужност заменика команданта Команде за обуку.

Бригадни генерал Миле Јелић нови командант Треће бригаде

У нишкој касарни „Књаз Михаило“ данас је од досадашњег команданта Треће бригаде Копнене војске бригадног генерала Желимира Глишовића дужност примио бригадни генерал Миле Јелић, досадашњи начелник Школе националне одбране.

Примопредаји дужности присуствовали су командант Копнене војске генерал-мајор Милосав Симовић, команданти бригада Копнене војске, представници Министарства одбране и Војске Србије, представници органа локалне самоуправе, представници ПУ Панчево и други гости.

Генерал Симовић рекао је да су генерал Радивојевић и пуковник Величковић у својој каријери постизали одличне резултате у служби, да се ради о одличним командантима који су прошли све дужности у специјалним јединицама.

– Бити командант елитне Специјалне бригаде је велика част али и носи огромну одговорност – нагласио је генерал Симовић.

Генерал Радивојевић у свом говору осврнуо се на резултате, реализоване и започете активности у Специјалној бригади у претходној години.

– Прошло је годину дана од како радимо заједно, одајем вам признање и захвалност на свим задацима које смо реализовали у протеклом периоду. Пуковнику Величковићу желим пуно успеха на овој дужности, јер ову јединицу нико боље не познаје од њега – рекао је генерал Радивојевић.

Нови командант Специјалне бригаде пуковник Зоран Величковић, истакао је да му је част што прима дужност команданта, додајући да ће настојати да са припадницима бригаде очува постојеће стање и радити на даљој изградњи и унапређењу оперативних способности.

(Србин инфо,Војска Србије)

Ако Вам се свидео овај текст
можете нас подржати слањем СМС поруке.