Прочитај ми чланак

Ужасна провокација Бошњака пред прославу Дана Републике Српске

0

republika-srpska-mapa-fondsk-ru

БАЊАЛУКА – Потпредседник Републике Српске Рамиз Салкић позива власти u Бањалуци да одустану од обиљежавања 9. јануара – Дана Републике, уз тврдњу да тај празник код Бошњака изазива „нелагоду и гнушање“.

Он тврди да се на овај начин „слави политика Радована Караџића и Ратка Младића“ и да је Републици Српској „у четири године рата направљено више масовних гробница него у целом свету у томе периоду“.

Салкићу смета и обележавање крсне славе Републике Српске архиђакона Стефана, јер су, како тврди, Бошњаци дискриминисани на тај начин. Он наводи да су Бошњаци, које назива већинским народом у БиХ, „спремни да пруже сигурност и равноправност свим другим народима и грађанима“.

Салкић позива међународе организације, које се баве људским правима, да се посвете истраживању и санкционисању, како тврди, „кршења људских права, које се спроводи над несрбима у ентитету Република Српска“.

Председник Републике Српске Милорад Додик оценио је позив потпредседника Салкића неприхватљивим, непримереним и непотребним. Додик напомиње да Салкићева изјава „уноси више неспоразума него што може да допринесе споразуму“.

– И мени изазива гнушање БиХ, па морам неке ствари да трпим. Могу да разумем да неке ствари њима не годе, али многе ствари у БиХ не годе ни нама па смо присиљени да егзистирамо – истакао је председник Републике Српске.

Он је додао да би можда било интересантно укинути Салкићу половину плате, јер није рекао да неће да је прима од Републике Српске, иако му све друго смета.

– У сваком случају, није добро ни са његове стране да се подмеће на тај начин, јер људи доживљавају Републику Српску веома емотивно, многи су страдали за њу. Говорећи тако вређате људе који су већина и који је воле – рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Према изб0рним правилима у Републици Српској, два подпредседника Републике Српске бирају се из редова Бошњака и Хрвата. на тај начин је и Силкић дошао на ту функцију.

 

Независне