Прочитај ми чланак

Македонци забранили „српске“ обичаје

0

Дељењем бадњака и паљењем коледарских ватри испред зграда у насељима и квартовима, на градским и сеоским трговима, верници у Македонији су обележили Бадње вече, а потом и Божић. Иако се ради о вековима старој традицији и обичајима, Струмичка епархија канонски непризнате Македонске православне цркве поново је забранила дељење бадњака и паљење коледарских ватри.

skoplje-badnje-veceКоледарска ватра ипак запаљена у Скопљу

За њих је то обичај српског народа и цркве, па су зато апеловали да се дани пре Христовог рађања празнују молитвама и посном храном на трпезама, а не са песмом, музиком и роштиљањем.

– Владика Струмичке епархије Наум је послао циркуларно писмо свим црквама и верницима да се придржавају канона МПЦ и да не пале бадњаке. Уместо играња око ватри, певања, свирања, пијења алкохола и других неправославних навика, владика Наум тражи да се верници одвикну тога и врате правој истини, каже свештеник Струмичке епархије, отац Димитар Крцев.

Струмичка епархија апелује да се Христово рођење слави са причестима у црквама, а не игром и песмом око запаљених ватри, где се дели и масна храна.

Апел владике Наума верници Струмичке епархије нису послушали. Они су се као и до сада придржавали вековних обичаја и традиције па су за Бадње вече палили, како их у Македонији називају коледарске ватре.

(Вести)