Прочитај ми чланак

Још су тинејџери, најбољи су у томе што раде и имају један циљ – побећи одавде

0

Све више младих талената, који бележе врхунске резултате на научним олимпијадама, планира да напусти Ниш и настави школовање и професионалну каријеру у иностранству.

bogdan-i-novak-stanjoevicПрижељкују студије у иностранству: Богдан и Новак Станојевић

Резултати недавног истраживања Канцеларије за младе су још поразнији: чак две трећине од 2.050 испитаника потврдило је да жели да напусти Ниш и да оде у иностранство.

Иако имају тек 18 година, највише одлазе математичари и програмери који себе не виде у Нишу…

Најчешћи разлог за одлазак талената је уписивање неког од престижних факултета у свету одакле им се отварају сва врата за запослење.

Математичар Жарко Ранђеловић већ студира на Кембриџу, Анђела Шарковић, један од најталентованијих математичара у Србији, чека резултате за упис с истог универзитета, као и њен вршњак Марко Станковић. Ученици специјализованог одељења за физику у Гимназији „Светозар Марковић”, Богдан и Новак Станојевић, који су недавно донели медаље са Олимпијаде у Аргентини, такође прижељкују студије у иностранству. 

Незапослено 80 одсто

Просечни млади Нишлија је незапослен, недовољно информисан и волео би да напусти Ниш. Резултати истраживања су показали да је 80 одсто испитаника незапослено и да већина сматра да су могућности за посао веома лоше.

Ранђеловић каже да је дуго маштао о овом престижном универзитету и да ће уколико му се укаже добра прилика сигурно остати у иностранству и после студија. Иако воли свој град, плаши се да можда неће успети да нађе посао.

– Искрено, волео бих да се вратим у Ниш, али ако немам посао, онда немам чему да се надам. Кембриџ сам уписао јер ми се свиђа начин учења, а касније да лакше пронађем посао. Још је рано да говорим о томе, али вратио бих се уколико би неко ценио знање и ако бих имао плату да живим нормално – каже Ранђеловић.

Богдан и Новак су још на првој години специјализованог одељења за физику Гимназије „Светозар Марковић“, волели би да прате најбоље и да упишу Кембриџ, али, како кажу, за то има још времена.

zarko-randjelovicЖарко Ранђеловић већ студира у Кембриџу

– Нашим факултетима ништа не недостаје, само се плашим могућности да и после завршеног факултета и бројних признања не успем да нађем посао – искрен је Богдан.

Канцеларија за младе града Ниша спровела је истраживање, које је потврдило да младе највише мучи незапосленост.

Председница Савета за младе Адријана Анастасов навела је да су младе Нишлије током протекле деценије изгубиле поверење у институције и да је потребно време да се то поверење врати, а да ће се бољитак осетити „већ крајем следеће године”.

– Тим истраживањем конкретизовали смо проблеме младих, а један од највећих проблема је незапосленост. Град настоји да помогне младим талентима кроз стипендије, једноктратну помоћ, Видовданске награде… Ко год се од младих талената обратио граду добио је помоћ – каже Адријана Анастасов, најављујући помоћ при неформалном образовању и кредитима за младе предузетнике.

(Блиц)