Прочитај ми чланак

САД, Британија и тајни списи о Шкотској

0

Alex Salmond

Део Владе Велике Британије задужен за Шкотску тражио је од Беле куће да се активно укључи у акције око референдума о независности Шкотске.

То показују тајни документи САД које је открио Дејли експрес, а у којима се наводи да су САД и раније пратиле своје држављане који су заговарали независност Шкотске.

На више од 100 страна докумената наводи се да је Бела кућа пратила дебату о шкотској независности од првог дана, односно од доласка на власт Народне партије Шкотске 2007. године.

Шкотски лист Сандеј експрес тражио је од Стејт департмента документе о активностима Вашингтона у Великој Британији још 2012. године, а ти документи су стигли с готово три године кашњена.

Под ознаком тајне остало је 14 докумената с назнаком великог значаја за националну одбрану и спољну политику.

Документи које је Сандеј експрес успео да добије откривају да је једна од званичница Амбасаде САД у Лондону Мариса Плоуден 2013. године разговарала са званичником Канцеларије за Шкотску о новим захтевима за независност.

Такође, наводи се да је САД пратила своје држављане који су се залагали за независност Шкотске, а истиче се и говорничка вештина председнице Народне партије Шкотске Николе Старџон.

“Она је у Европском парламенту говорила тако да је импресионирала и противнике независности Шкотске“, наводи се у извештају.

Између осталог говори се и о лидеру кампање за независност Алексу Салмонду, који је описан као велики противник ратова и НАТО интервенција у Авганистану, на Косову и Метохији и Ираку.

Britain Scotland

Сепаратисти дуплирали подршку

Шкотска национална партија, која се залаже за независност, превагнуће по броју гласова у Шкотској на општим изборима који ће у УК бити одржани у мају.

СНП, који жели да Шкотска изађе из састава Уједињеног Краљевства, ужива поверење 43 одсто бирача, чиме би ова левичарска странка могла да добије велики утицај у парламенту у Лондону, према резултатима истраживања које је спровео институт ИЦМ, а које је објавио лист „Гардијан“.

Овакав изборни резултат би, такође, могао да покопа наде опозиционе Лабуристичке странке левог центра да ће престићи конзервативце премијера Дејвида Камерона и вратити се на власт на општим изборима у мају, преноси АФП.

У поређењу са 43 одсто испитаника колико их данас подржава СНП, уочи општих избора 2010. године их је 20 одсто било наклоњеној тој странци, док за лабуристе данас намерава да гласа 26 одсто испитаника, што је за 16 одсто мање него пре четири године.

Камеронови торијевци десног центра, према резултатима анкете, данас уживају 13 одсто испитаника, у поређењу са 17 одсто 2010, а њихови центристички коалициони партнери либералне демократе – шест одсто, што је 13 одсто мање него пред претходне опште изборе.

Број присталица СНП се више него утростручио достигавши 90.000 после референдума о независности Шкотске одржаног 18. септембра, када је 55 одсто Шкота гласало за останак у саставу Уједињеног Краљевства.

СНП је освојио шест од 59 места колико припада Шкотској у 650-чланом британском парламенту на последњим општима изборима 2010, а лабуристи 41.

Према анкети чији су резултати данас објављени, СНП би на изборима идуће године могао да освоји 45 места, а лабуристи 10.

„Све више људи верује да ће се СНП заложити за интересе Шкотске и обезбедити да Вестминстер пренесе на Шкотску потребна овлашћења“, каже Ангус Робертсон, директор предизборне кампање СНП.

Шкотска треба да добије значајна нова овлашћења, укључујући утврђивање висине пореза на приходе, према плановима које је прошлог месеца изнела међустраначка комисија за већи пренос овлашћења која је формирана после референдума, подсећа француска агенција.

(Б92, Танјуг)