Прочитај ми чланак

САД шаље тенкове у Европу?

0

Вашингтон планира да до краја наредне године распореди око 150 тенкова и оклопних возила у Европи за потребе америчких трупа, рекао је генерал-пуковник Бен Хоџис.

sad--marinciСАД планира да распореди оклопна возила и тенкове у Европи 

Хоџис, командант америчких снага у Европи, рекао је за Ројтерс, да ће одређени број возила и тенкова, довољних да опреме оклопну бригаду, бити распоређен у Пољској, Румунији или државама Балтика.

Он је додао да је пре две године предложено да се распореди једна америчка бригада у Европи, пре избијања кризе у вези са Украјином.

Према његовим речима, сада постоји опасност да би проруски борци на истоку Украјине могли на пролеће да покрену офанзиву.

Хоџис је рекао да очекује да ће овај амерички пројекат, који укључује и проширени програм вежби и обуке, бити проведен 2015. и 2016. године.

„До краја 2015. године имаћемо у Европи сву потребну опрему за бригаду са тешким наоружањем, односно три батаљона плус извиђачки одред, штаб артиљерије и инжињерију“, рекао је Хоџис.

Постојање америчке оклопне бригаде у Европи значи да ће Вашингтон, у случају потребе, моћи хитно да појача снаге на истоку Европе распоређивањем возила и тенкова.

(Вести)