Прочитај ми чланак

ШТА СМО ДОЖИВЕЛИ: Етиопија уцењује Србију – „Ово су њихови услови“…

0

Etiopija

Савезник наше земље још из доба Тита – Етиопија, прети да ће признати независност Косова, ако Београд буде инсистирао да нам ова држава врати дуг од око 100 милиона долара – сазнају незванично “Новости”.

Са овом државом Србија има добре односе, али и два нерешена питања која би могла да утичу на промену става Адис Абебе о КиМ. Како преносе наши извори, реч је о старом дугу за оружје који Етиопија има према нама, испорученом још педесетих година, на који као наследник бивше СФРЈ имамо право.

Такође, нерешен је и статус зграде у којој је смештена наша амбасада у Адис Абеби, а која је била поклон цара Хајла Селасија Јосипу Брозу!

Према нашим информацијама, етиопијски званичници већ су послали сигнале нашем државном врху да би било добро да се ови проблеми реше – да се наше дипломате иселе из амбасаде и да Београд отпише дуг и припадајуће камате – у замену за њихову подршку Србији око Косова.

Етиопија је седиште Афричке уније, коју чине 54 државе од којих су до сада само 22 признале Приштину. Промена става Адис Абебе око КиМ сигурно би изазвала домино ефекат нових признавања.

Шеф дипломатије Ивица Дачић најавио је да ће наредних дана бити постигнут договор ко ће од српских званичника путовати у Адис Абебу на Самит Афричке уније који се одржава од 26. до 31. јануара, што ће бити прилика да се на лицу места разговара о нерешеним питањима које имамо са Етиопијом:

– Видећемо да ли ће тамо ићи председник Николић, премијер Вучић или ја. У сваком случају, бићемо присутни на самиту јер су ти контакти јако важни за одбрану наших интереса. Хашим Тачи не крије да је циљ Приштине да обезбеде убедљиву већину у УН, а наш циљ је да то спречимо.

Наш МСП недавно је обавештен и да представници Приштине врше велики притисак и на земље Латинске Америке, али су званичници Јамајке, Тринидада и Тобага обавестили српску владу да неће мењати одлуку о непризнавању независности.

ВРЕДНА ЗГРАДА ОД 2.600 КВАДРАТА

АМБАСАДА и резиденција Србије у Адис Абеби смештена је у згради од 2.600 квадрата, која се налази на плацу од 11.000 квадратних метара. Вредност ових некретнина процењена је на 3,6 милиона долара. Етиопија је у Београду затворила амбасаду још 1992, а Србију “покрива” из свог ДКП у Риму.

(Вечерње новости)