Прочитај ми чланак

ФИАТ” ЗАТВАРА ФАБРИКУ У КРАГУЈЕВЦУ, сели производњу у Бразил?

0

dinkic-fiat-790x526

Радници који су до сада склапали “Фијатов” модел “500” у Крагујевцу, то могу да наставе да раде у Бразилу, где ће бити пресељена производња из Крагујевца, или да узму отпремнину. Фабрика у Крагујевцу затвара се већ 1. јануара 2015, сазнаје “Зокстер блог” у синдикалним изворима. Ту вест из разумљивих разлога нисмо били у стању да проверимо и у управи компаније.

Радници већ сада раде по три дана недељено, и то само у дистрибуцији, јер је производња већ заустављена, због врло слабе продаје.

Пљачкашком приватизацијом, којом је домаћа индустрија предата у руке тајкунима, а ови је претворили у некретнине, Србија је темељно дезиндустријализована, а стопа незапослености, која вероватно прелази 30% уколико се урачуна и тзв. прикривена незапосленост, убедљиво је највиша у Европи.

Чврста контрола политичара и тајкуна, који по правилу потичу из структура блиских нелустрираним комунистичким тајним службама, над домаћом привредом и изворима и токовима новца, праћена ендемском корупцијом и потпуном правном несигурношћу, коренито је онемогућила било какво истинско предузетништво и сврстала Србију међу најнепожељније инвестиционе дестинације. На ранг листи Светског економског форума, од 144 земље, она је 138, иза и Ирана и Ирака (али испред Лесота).

Истовремено, земља је рекордер и по стопи бекства капитала, као и образоване радне снаге.

Уговори које корумпирани домаћи политичари склапају са иностраним инвеститорима, по правилу не садрже нкакве сигурносне клаузуле, и доносе земљи огромне губитке, али цензурисани медији не усуђују се да поставе питање одговорности.

(Зокстер блог)