Прочитај ми чланак

МИНИСТАР СЕЛАКОВИЋ прихвати захтеве адвоката?

0

advokati i sudstvo

Министар правде Никола Селаковић одлучио је да изађе у сусрет оправданим захтевима адвоката који већ три месеца држе у блокади комплетно правосуђе и да Влади Србије по хитном поступку упути измене Закона о јавним бележницима, сазнаје Данас.

Како објашњава извор нашег листа из Владе, измене поменутог закона ићи ће наруку захтевима адвоката, али још увек није познато која ће решења бити предложена, пошто се на изменама још ради у Министарству правде. Идеја је, тврди саговорник Данаса, да се поменуте измене нађу пред Владом Србије до петка, да би тог дана, пошто их влада усвоји, биле упућене у парламентарну процедуру по хитном поступку.

Одложено 130.000 суђења

Штрајк адвоката је почео 17. септембра због тога што су са радом почели јавни бележници.
Процене су да је за ова три месеца одложено више од 130.000 суђења.

Наиме, објашњава исти извор, чека се завршетак расправе о буџету у парламенту да би се расправљало о овим изменама, за које се верује да ће окончати штрајк адвоката и одблокирати правосуђе. Истовремено, шефовима посланичких група и посланицима је „наговештено да могу да очекују још један радни дан“, током којег ће се расправљати и о изменама Закона о јавном бележништву.

Ове најаве се појављују дан пошто је истекао десетодневни мандат стручном тиму који су чинили представници адвокатских комора и Министарства правде. Ипак, према изјавама адвоката стекао се утисак да је компромис далеко. У разговору за Данас Драгољуб Ђорђевић, председник Адвокатске коморе Србије, рекао је пре неколико дана да се решење не назире и да „у овом тренутку није изгледно скоро окончање протеста“.

У тренутку закључења овог броја листа, у току је била седница скупштине Адвокатске коморе Србије на којој адвокати треба да одлуче како да наставе протест.

Изузев десетодневног рада стручног тима, преговори две стране су били ретки и садржајно сиромашни. Основни разлог за то је био што ни адвокати ни Министарство правде нису желели да одступе од својих захтева. Адвокати су инсистирали на промени Закона о јавном бележништву и сродним законима и те своје захтеве су у форми измена закона доставили министарству. Суштина измена се сводила на то да нотари само оверавају уговоре које саставе адвокати, на исти начин на који су то чинили судови. Адвокати су прекид протеста условили усвајањем свих тих измена. Министарство, са друге стране, није било спремно на било какве уступке док год се адвокати не врате на посао.

Са тако постављеним захтевима, две стране суштински нису ни преговарале током ова три месеца. Уместо тога, своје циљеве су настојали да постигну медијским препуцавањем и притиском који из тога произилази. Адвокати су по сваку цену настојали да укључе Европску унију у процес преговора и на тај начин приморају власт да испуне њихове захтеве, али су представници ЕУ одбацили могућност да посредују у преговорима. Тек након посете представника Европске уније адвоката (ЦЦБЕ) оформљен је стручни тим адвоката и министарства за преговоре.

Такође, адвокати су стално излазили у јавност са званичним информацијама о огромним зарадама јавних бележника. Министарство правде је насупрот томе покушавало да подрије јединство адвоката и изнутра разбије протест. Током протеста су се оснивала разна удружења грађана попут Друштва адвоката Србије и Адвокатске кривичне уније која су позивала на прекид адвокатског протеста.

Током протеста је дошло до измена Закона о јавном бележништву, али оне нису задовољиле адвокате. Тим изменама није обухваћено оно што њима највише смета, а то је чињеница да је остао члан који уговор о купопродаји некретнина и даље третира искључиво као јавнобележнички запис.

advokati protesti 350
Адвокати настављају протест, али и преговоре

Скупштина Адвокатске коморе Србије одлучила је да се настави протест адвоката са обуставом рада у целој Србији са неизмењеним захтевима. Министар правде их позива да у наставку преговора покажу спремност да се компромис постигне.

Председник Адвокатске коморе Србије (АКС) Драгољуб Ђорђевић рекао је Танјугу да је Скупштина АКС гласањем одлучила да се протест настави у неизмењеном облику и са неизмењеним захтевима – за измену Закона о јавном бележништву, регулисање паушалног опорезивања и смену министра правде. 

Наставак рада стручног тима

Представници Министарства правде и Адвокатске коморе Србије који чине стручни тим састаће се у уторак у 11 сати у циљу проналажења решења поводом протеста адвоката и њихових захтева, потврђено је из министарства.
Стручни тим АКС чине председница Адвокатске коморе Чачка Јасмина Милутиновић, Мирјана Јовановић Томић и Тања Арсић из Адвокатске коморе Војводине.
Министарство правде на састанку ће представљати помоћници министра правде Чедомир Бацковић и Нела Кубуровић, као и директор Републичког секретаријата за законодавство Дејан Ђурђевић.

АКС тражи и да се наставе преговори са Министарством правде о решавању захтева адвокатуре.

Преговори се настављају сутра у Министарству правде, додао је Ђорђевић и напоменуо да је Скупштина АКС дала одређене смернице стручном тиму АКС за преговарање.

Седница Скупштине АКС одржава се у хотелу М у Београду, али је, према одлуци руководства, коморе затворена за јавност.

Током расправе чуо се предлог да се ублажи обустава рада у односу на притворске предмете за лица која су већ у притвору, јер је забраном рада у тим поступцима Комора повредила кодекс понашања, јер их онемогућава да штите права својих клијената који су у притвору.

Одговор који је на то истицан јесте да је само суд позван да одлучује о притвору те да тај разлог не стоји, као и да кодекс обавезује адвокате да штите законитост.

Адвокати су на последњој Скупштини одржаној 13. септембра донели одлуку да четири дана касније отпочну протест са обуставом рада до испуњења истих захтева.

Преговори о захтевима адвоката – да се измени Закон о јавном бележништву и регулише паушално опорезивање – са Министарством правде вођени су у више наврата, али нису довели до обуставе штрајка. Последњи који су прекинути у суботу, требало би да се наставе сутра.

На предлог Министарства правде, Закон о јавном бележништву измењен је у новембру тако што је укинут монополистички положај јавног бележника за састављање уговора о промету непокретности.

Тим изменама утврђена је могућност да то раде грађани сами или уз помоћ адвоката, у ком случају се нотарска услуга за солемнизацију уговора наплаћује 60 одсто од пуне цене која се плаћа када уговор саставља јавни бележник у форми јавнобележничког записа.

Међутим, адвокати траже да се уговори о промету непокретности само легализују односно оверавају код јавног бележника, као што је то до 1. септембра чинио суд. Недавно је, на предлог Министарства правде, Влада изменила Уредбу о паушалном опорезивању у складу са захтевима адвокатуре.

Министарство за компромисно решење

Министар правде Никола Селаковић каже да решење мора бити компромисно.

„Разговори вођени протекле седмице су били везани за питања око извесне промене закона, али нису били инклузивни јер Адвокатска комора није прихватила да у тим преговорима учествују и представници Јавнобележничке коморе“, каже Селаковић.

Министар правде истиче да је данас други пут заредом добио писмо представника Јавнобележничке коморе, који је тражио да буду укључени у те разговоре, а са друге стране, ипак, „не бих рекао да смо били на прагу компромисног решења“.

„Министарство правде је помогло да се дође до решења када су у питању паушалне пореске обавезе адвоката, направило велики корак у јавном бележништву и промету непокретности“, наводи Селаковић.

Иако ће сутра бити настављени разговори, Селаковић је питао који су то уступци које је направила Адвокатска комора.

„Ако се иде на компромисно решење, обе стране у разговору треба да се одрекну појединих захтева и направе компромис у интересу грађана“, истиче Селаковић.

Селаковић је још једном најстроже осудио демолирање куће чланице преговарачког тима Адвокатске коморе Србије Тање Арсић и тражи да државни органи реагују.

(Данас.рс, РТС)