Прочитај ми чланак

ТВОРАЦ ПЛАНА ЗА НОВИ БЕОГРАД открива логику у распореду блокова

0

miskovic

Зашто се бокови 44 и 45 налазе између блокова 70 и 71? Откуд је тик уз Блок 6 смештен Блок 50? Ни коаутор Регулационог плана Новог Београда с почетка шездесетих Јован Мишковић, који је крстио савске блокове, не може баш да се присети, али каже “да се радило тако да се урбанисти и људи на терену најбоље разумеју”.

Решење мистерије распореда новобеоградских блокова подсећа на задатак више математике, али аутори се нису много оптерећивали логиком. 

Прескакали бројеве због ширења Новог Београда 

Мишковић каже да се често територија Новог Београда накнадно ширила и да је то разлог „прескакања” бројева. “Како је који број фалио тако смо да додавали. Кад утврдимо неку границу и одредимо бројеве онда идемо на неке састанке и стручњаци кажу „Проширите још мало територију”. Били су захтеви чак и од неких предузећа и фабрика”, прича Мишковић.

– Не треба то да вам буде мистерија, једноставно тако смо их крстили. Милутин Главички и ја смо се налактили и на копији плана тушем писали бројеве и тако их крстили. Ми урбанисти нисмо имали право да дајемо имена улицама и блокова. Скупштине општине Новог Београда су касније крстиле улице, а блокови су остали. То су после прихватили и цртачи планова Београда и мислим да је то добро – прича Мишковић.

Наш саговорник је радио на плану ширења Новог Београда ка Сави и Бежанији. Управо овај део Новог Београда назива се колоквијално „Блокови”, а некада је то била – свињска плажа.

Мишковић и Главички су правећи план проширења наставили ранију традицију нумерације коју је крајем педесетих година започео архитекта Бранко Петричић, иначе пројектант првог аутентичног новобеоградског блока “1”. Он је саграђен потпуно другачије од Павиљона, до тада јединих новобеоградских зграда.

– Архитекта Петричић радио је План за Нови Београд од пруге па до Дунава. Део преко пруге није третиран уопште, изузев првог реда блокова. Он је за ту територију дао бројеве блокова, почев од Блока 1 преко пута општине, који је почео први да се гради. И тако је он ређао: Блок 2 према Земуну, Блок 3, Блок 4… Ви кад погледате ту има неки ред. Петричић је ишао по неком реду, њему знаном. Тако смо и ми почели да дајемо бројеве блоковима преко пута пруге, а трудили смо се да то буде у неком реду – каже Мишковић.

nbg-blokovi 

БЛОКОВСКЕ ЧИЊЕНИЦЕ

– Једноцифрени блокови су најстарији
– Бројеви блокова су све већи како се креће ка Земуну
– На Тошин бунар избија Блок 4, Павиљони су 7 и 8, Ретензија 9
– Од Старог меркатора ка Ушћу почињу двоцифрени бројеви: 11, 12, па 10, затим 13, 14, 15, 16
– Старо сајмиште су блокови 17 и 18, Сава центар је у Блоку 19, а преко пута су: 21, 22, 23… редом до 32 (недостаје блок 27).
– Блок 31 је тачно преко пута општине, а затим се ка Тошином бунару уз једноцифрене даље без неког јасног реда ређају: 33, 34 и 37, 38. Преко пруге су Блокови 41, 42, 43…
– На Бежанијској коси су 57 и 57А, а некадашња свињска плажа испарцелисана је редом: 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68. Међутим, ту „ускаче” и „58”, а онда крећу: 70А, 70, па наједном 44 и 45*, а затим 71 и 72 

(24 сата)