Прочитај ми чланак

ШТА ЈЕ ИСПРАВНО: Божић бата, Деда Мраз или Свети Никола Мирликијски

0

Božić-Bata-ili-Sveti-Nikola-Mirlikijski-kao-Deda-Mraz
Деда Мраз је икона западног и секуларизованог потрошачког света а Божић Бата је симбол православне вере и милосрђа.

Божић Бата или Свети Никола Мирликијски као Деда Мраз

Већина људи зна да је савремени Деда Мраз настао у оквирима компаније Кока кола као њихова маркетиншка икона. Међтим, то и није у потпуности тачно. Кока кола је само већ постојеће фолклорне и народне митове о поклонима које за Нову Годину и Божић доноси дека са Севера, из Лапоније, осмислила у једној једноставној форми дебелог и брадатог декице у црвеној боји Кока кола који дели поклоне деци за Нову Годину. Снажна маркетиншка кампања коју је компанија Кока кола спроводила да наметне своја пића кроз икону новогодишњег дародавца створили су код људи мит да је Деда Мраз одувек био такав какав је сада.

Напротив!

У православној традицији не постоји Деда Мраз, односно постоји Свети Никола Мирликијски Чудотворац или Божић Бата, велики хришћански светитељ који се прославио својим Богоугодним делима и милосрђем. Тајно поклањање и даривање које је Свети Никола за живота чинио су основ мита о савременом Деда Мразу. И док је савремени Деда Мраз икона модерног потрошачког друштва у коме је циљ купити што више поклона и тако се показати, дотле је наш Божић Бата симбол дарежљивости и тајног милосрдја да се помогне онима којима помоћ истински и треба. Божић Бата је у православној традицији симбол наше дужности и потребе да помогнемо онима који немају и којима је помоћ потребна: незбринутој деци и сирочадима, бескућницима, болеснима и усамљенима.

26298_Sveti_Nikola_1294

Ко је Божић Бата?

Божић Бата је изворно хришћански светац Свети Никола Мирликијски (Саинт Николас – Сант Николаус – Санта Клаус) за кога се везивао обичај да се уочи Никољдана 19 децембра или за Божић, сиромашној и болесној деци остављају новчићи и слаткиши у чизмама или чарапама које деца, том приликом остављају поред прозора или поред огњишта.

Житије Светог Николе казују да је, свети Никола својим тајним доброчинством спасао три девојчице чији бездушни, нагло осиромашени отац, хтеде да их прода у робље јер није могао да их храни и гаји. Да би их спасао, свети Никола је ноћу, кријући се од света, кроз прозор куће у којој су живеле три унесрећене девојчице, убацио свежањ дуката како би их спасао. Златне кованице су упале у њихове чизмице и отуда долази овај обичај. По другој верзији, свети Никола је исто то учинио али је дукате убацио кроз димњак а они упадоше у чарапице које су девојчице ту оставиле да се ноћу осуше.

Свети Никола је временом комбинован са другим ликовима, нарочито оним из предхришћанске традиције старих Словена и старих Германа; са германским Богом Одином и словенским злим старцем Мразом који је отимао и односио неваљалу децу – Деда Мороз, Деда Мраз …

Временом се Деда Мраз, под утицајем хришћанства, преобратио у доброг декицу који је попримио лик и одело Светог Николе. По правилу, славио се, и данас се слави зими и долази деци почевши од дана и славе светог Николе па до Нове године, како код православаца и католика, тако и, у новије време, код свих осталих религија и конфесија.

Интересантно је и то да у Србији Деда Мраз деци долази за Нову годину али не православну тј. Јулијанску – 13 јануара, већ међународну 1 јануара, ону по Грегоријанском календару, као и то да је старац Божић Бата, раније долазио за Божић, одакле му долази и име Божић Бата, а не на дан светог Николе. Објашњења за ову појаву је много али нисмо једини код којих је тако. Слично је и у већини других европских земаља док се у некима, нпр. У Холандији и Пољској, традиција стриктно поштује па тако „Синтерклас“ (у Холандији) односно „Швјенти Миколај“ (у Пољској) деци у походе долазе баш на дан светог Николе.

 

Божић, Божић бата!

Данас целим светом

Херувими лете

Данас ће се родит

Христос мало дете

Данас нема туге,

Данас боли ћуте,

Све су данас мисли наше

Небу подигнуте.

Данашња је ноћца

Од сухога злата

Божић, Божић, бата!

Данаске се бришу

Нехотични греси,

Данаске се душа

Рајским миром реси,

Данас мелем свети,

Сваки недуг цели,

 Данаске се опроштење

И прима и дели.

Данаске је свету

Нова светлост дата

Божић, Божић, бата!

Топла нам је соба,

Топле су нам груди

Свуд су наша браћа,

Где су добри људи.

Воштаница гори,

Слама је просута,

А „Рождество“ певаћемо

По стотину пута,

Ево, већ и вертеп

Отварајте врата

Божић, Божић, бата!

Јован Јовановић Змај

 

 

Закључак

Значи, православно и српски је Свети Никола Мирликијски или Божић Бата, никако Деда Мраз.

(bastabalkana.com)