Прочитај ми чланак

ПОДРШКА КАПЕТАНУ ДРАГАНУ: Србски заветници протествовали испред Амбасаде Аустралије

0

Srpski sabor zavetnici austrajiska ambasada

Српски сабор Заветници одржао је данас протестну конференцију испред Амбасаде Аустралије под називом „Стоп изручењу Капетана Драгана“.

Поводом одлуке аустралијског правосуђа и министарства унутрашњих послова да се Драган Васиљковић, српски ратни командант испоручи Хрватској, Заветници су предали протестно писмо амбасади и изразили негодовање због кршења људских права Капетана Драгана.

Чланови покрета носили су паролу „Слобода за Капетана Драгана!“

Скуп је одржан у склопу иницијативе: “Пружите свој допринос и пошаљите протестно писмо амбасади Аустралије.“ Активисти покрета синоћ су излепили Београд плакатама подршке Капетану Драгану.

Заветници ће правно, дипломатски и процедурално и на сваки други начин покушати да помогну да се никада не изврши ово претеће изручење Капетана Драгана (апсолутно необјективној и пристрасној) хрватској страни.

Сва расположива легална средства ћемо применити и користити да помогнемо Капетану Драгану, али и свим нашим борцима који, невини, чаме по хрватским затворима, каже се у саопштењу Српског сабора Зветници.

Текст писма Српског Сабора Заветника  Амбасади Аустралије:

„Амбасади Аустралије
Владимира Поповића 40, Београд

У име велике већине грађана Србије и српског народа који поштује своје хероје који су бранили отаџбину и народ, обраћамо вам се протестним писмом поводом одлуке аустралијског Савезног суда у Канбери да се аустралијски држављанин Даниел Снеден, или Србин Драган Васиљковић, одмах преда хрватском правосуђу и у те сврхе – пребаци у хрватски притвор. Одлуку вашег правосуђа одмах су поздравили и потврдили министар унутрашњих послова Аустралије и званични портпарол канцеларије аустралијског државног тужиоца.

Најпознатији српски ратни командант током деведесетих година, чувен по дисциплини и строгом примењивању кодекса части у јединици коју је управо он формирао, предат је судском одлуком својим непријатељима као живи талац страшне неправде.

Ми вас данас подсећамо да су „Книнџе“ капетана Драгана подједнако биле уважаване због својих ратних упеха и победа, колико и због поштовања фер односа према ратним заробљеницима. Због тога ниједан хрватски суд, као ни међународни Хашки трибунал нису никада пуних 15 година од почетка ратних сукоба тражили изручење овог легендарног вође специјалних јединица некадашње Републике Српске Крајине. Све до тренутка када је капетан Драган крајем 2005. године решио да тужи издавача аустралијског листа The Australian због јавно изнетих клевета у њему поводом његових наводних ратних злочина.

Исте године „хрватско правосуђе решава да испита наводе из аустралијских новина“ и одмах након тога, накнадно подиже оптужницу Суда шибенско-книнске жупаније у и на основу ње је, у децембру 2005, издат налог за хапшење Капетана Драгана.

Желимо да верујемо да је Аустралија земља у којој важе принципи права и правде и да се голгота Капетана Драгана која траје пуних осам година неће завршити његовим изручењем Хрватској и укидањем права на фер и поштено суђење.

У ишчекивању да се аустралијски Врховни суд изјасни о овој политичкој одлуци Савезног суда, ми тражимо ослобођање Капетана Драгана и заштиту његових људских права.”