Прочитај ми чланак

КИНА: Први пут у историји део УН-ове мировне мисије (ПРЕВОД СРБИН ИНФО)

0

kina vojnici

Кинески званичници изјавили су да је Кина одлучила да пошаље батаљон од 700 пешадинаца у Јужни Судан почетком наредне године. Одлука је уследила након потписаног уговора између кинеског нафтног гиганта КНПК и владе Јужног Судана, која намерава да повећа производњу нафте.

Кинеска Централна војна команда и председник Xi Jinping одобрили су план да се пошаље пешадијски батаљон кога чине 121 официр и 579 војника, а међу њима су и женски војници. Батаљон ће бити део мировне мисије УН-а, што је први пут да Кина шаље своје војнике у УН-ову мисију, будући да су претходно слати само инжењери, доктори, радници и чувари. Првих 180 војника ће отпутовати у главни град Џубу у јануару, док ће им се остали придружити у марту како би организовали обезбеђење.

Кинески батаљон ће имати своје дронове, оклопне пешадијске носаче, противтенковске ракете, минобацаче, лако оружје за самоодбрану, непробојне униформе и шлемове, као и друго оружје за самоодбрамбене сврхе, изјавио је командир Wang Zhen.

„Кинеска нафтна компанија ће радити са операторима три блока како би повећали производњу сирове нафте, и омогућиће обуку техничарима из Министарства за нафту и рударство“, пренели су званичници кинеске компаније. 

Производња нафте је опала за једну трећину откако је дошло до грађанског рата у земљи прошлог децембра. Председник Салва Кир оптужио је тадашњег премијера Ричарда Машара да кује заверу против њега са намером да га свргне са власти. Истина је да се Ричард продао неколицини земаља (Израелу, Судану и Катару) које су имале намеру да изазивањем грађанског рата преузму нафту Јужног Судана. 

Ова најмлађа држава на свету одвојила се од Судана 2011. године, а како се 75% налазишта нафте налази управо на подручју Јужног Судана, Судан и даље тврди да један део нафте припада и њему. У крвавом грађанском рату који се водио између плаћеника и народа ове државе погинуло је на хиљаде људи.

Упутница

http://rt.com/news/216715-china-military-un-sudan

 

(Србин.инфо превод Маја Орлић)

 

Ако Вам се свидео овај текст
можете нас подржати слањем СМС поруке.