Прочитај ми чланак

ДРЖАВНИ ВРХ РУСИЈЕ: Хвала Србији

0

RUSKO-SRPSKI OKRUGLI STO "ISTORIJA I POUKE SVETSKIH RATOVA"

Русија је веома захвална Србији што није поклекла „под притисцима Брисела и Вашингтона“ када је реч о увођењу санкција Русији, изјавио је Сергеј Наришкин.

Председник руске Думе Сергеј Наришкин је то рекао приликом сусрета председнице Скупштине Србије Маје Гојковић с посланицима Думе.

Гојковићева је рекла да Србија тежи чланству у ЕУ и да је захвална Русији за подршку на том путу.

Она је навела је да ће захваљујући чланству Србије у ЕУ, Русија добити искреног друга и сигурног партнера у тој организацији.

„Наша стратешка одлука неће бити препрека за даљи развој односа с Русијом“, рекла је Гојковићева, додајући да Србија „никада неће увести санкције Русији, јер оне никада нису донеле ништа добро и не доприносе решавању проблема“.

Она је такође рекла да Србија подржава територијални интегритет и суверенитет сваке државе чланице УН и да од тог принципа неће одустати.

Шеф посланичке групе владајуће Јединствене Русије Владимир Васиљев рекао је да је у току „веома сложен, веома одговоран и небезбедан историјски период“, и да је било веома важно чути да „Србија неће променити принципе односа са Русијом“.

Сергеј Наришкин је у одвојеном сусрету с Мајом Гојковоћ рекао је да су односи Србије и Русије „достигли стратешки ниво“.

„Ми високо оцењујемо ниво сарадње Србије и Русије“, рекао је председник доњег дома руског парламента и истакао да је у условима очигледне кризе поверења у Европи то „веома важно“.

По његовим речима, Русија и Србија су увек штитиле и даље ће штитити међународно право.

Маја Гојковић ће се сутра срести и с председницом горњег дома руског парламента, Савета федерације, Валентином Матвијенко.

Маја Гојковић: Србија никада неће увести санкције Русији

Београд никада неће увести санкције Русији и ако Србија уђе у Европску унију, изјавила је данас председница Скупштине Србије Маја Гојковић у разговору са депутатима доњег дома руског парламента.

Србија никад неће увести санкције Русији јер оне никада нису учиниле ништа добро никоме и не могу да допринесу решавању било каквих проблема, рекла је Гојковићева.

Људи ове земље пате због међународних санкција, а знамо да су дијалог и само дијалог потребни да се реше проблеми, истакла је Маја Гојковић а пренела је руска новинска агенција Итар-Тасс.

Гојковићева је рекла да иако Србија настоји да се прудружи Европској унији, таква стратешка одлука неће постати препрека за даљи развој братских односа са Русијом. Русија ће добити искрену пријатељицу и поузданог партнера у тој организацији, рекла је Маја Гојковић.

„Наши људи подржавају улазак у ЕУ, и у српском парламенту постоји консензус по том питању“, рекла је Гојковићева.

Гојковић, која је започела дводневну посету Руској Федерацији, оценила је да Русија и Србија имају веома велики простор за развијање сарадње.

„Високо ценимо ниво сарадње између Русије и Србије. Верујемо да смо, на основу бројних показатеља, достигли стратешки ниво (сарадње)“, оценио је Наришкин, пренела је агенција Тас.

Он је оценио да је то од „суштинског значаја имајући у виду мањак поверења који је тренутно видљив у Европи“.

„Русија и Србија су се одувек залагале и наставиће да се залажу за поштовање међународног права“, истакао је руски званичник.

Наришкин је додао да треба се уложе напори како би се осигурали безбедност и мир у Европи.

Како је најављено из кабинета председнице Скупштине Србије, Гојковићева ће се обратити депутатима Думе.

Она ће се састати и са председницом Савета Федерације Валентином Матвијенко и са члановима посланичке групе пријатељства Државне думе са Србијом.

Гојковић ће током посете Москви разговарати о унапређењу билетералних односа Србије и Руске Федерације и интензивирању парламентарне сарадње.

(Бета, Танјуг)