Прочитај ми чланак

СВЕТСКА АТРАКЦИЈА А СРПСКО: Чувена кућица на Дрини не престаје да очарава свет

0

Дрвена кућица на изолованој стени у сред реке Дрине постала је права светска атракција. Ова кућа код Бајине баште већ 45 година одолева природи, а након часописа „Национална географија“ која је јој је посветила један број, овим магичним делом људских руку се бавио и „Дејли мејл“. Недавно ју је споменуо и „Бизнисинсајдер“, који ју је сврстао у топ 16 најчуднијих кућа на свету.

kuca01Ова фотографија добила је награду на конкурсу магазина „Национална географија“

Британски „Дејли мејл“ се нашалио да њени станари немају проблема са комшијама, а целом свету је права мистерија како је кућа успела да опстане на стени готово пола века.

Неколико пливача је 1968. године дошло на идеју да изграде ову кућу, јер им је било потребно место за одмор, па су изабрали једну стену са које су скакали у воду. Како је време пролазило, решили су да ово место себи учине удобнијим за боравак, па су на врх стене стављали разне ствари које су им омогућавале већи комфор, попут дрвета и осталог гређевинског материјала.

kuca02Кућа одолева ветру и води већ скоро пола века

Пошто су морали некако да се заштите од сунца, почели су да праве и нешто што је личило на кров, а онда су решили да импровизовану колибу претворе у прави једнособни стан изграђен од солидног материјала који би одолевао природним непогодама неко време. Ипак, нису ни помишљали да ће се кућа након скоро пола века налазити на истом месту.

Проблем је представљало како превести материјал на сред реке због јаке водене струје по којој је Дрина позната, али су то решил тако што су неопходне ствари за градњу превозили чамцима, а веће комаде који су били претешки једноставно пуштали узводно на реци и дочекивали их поред стене где су их вадили и градили кућу.

kuca03Направљена је као место за одмор пливачима из Бајине баште

Ова кућа, иако на врло необичном месту, сасвим добро се уклопила у природно окружење које се сматра једном од ретких нетакнутих оаза природе у овом делу света и због тога привлачи пажњу туриста из целога света.

(Блиц)