Прочитај ми чланак

АЛБАНЦИ отписали Тачија

0

hasim taci MOSKVA Počinioci zločina nad Srbima da su kažnjeniСпецијални међународни суд за ратне злочине ускоро треба да се формира на Космету и бавиће се пре свега злочинима који су почињени над Србима и припадницима осталих мањина, а очекује се да се на оптуженичкој клупи нађу Хашим Тачи и особе којима је он командовао, кажу албански експерти за приштинске медије.

– Специјални суд представља велику шансу за откривање истине о злочинима током рата, као и о послератним политичким убиствима – рекао је Африм Хоти, професор Приштинског универзитета и експерт за уставно право.

– Успостављање специјалног суда нема алтернативу и ово питање ће бити на врху агенде институција. Колико сам упознат, тај суд ће се бавити разним злочинима које је наводно починила ОВК – појаснио је Хоти.

Наим Мифтари, некадашњи припадник шиптарске окупаторске косовске обавештајне службе ШИК, каже да ће се специјални суд бавити готово искључиво ратним злочинима и то оним над Србима и припадницима осталих мањина.

– Специјални суд је међународни трибунал и гониће неке локалне команданте, али и неке високорагниране команданте ОВК-а из Ораховца, Клечке, Приштине и још неких других места. Јасно се зна да су те злочине починили управо људи који су били под командом Хашима Тачија и за то постоје докази – прецизирао је Мифтари

Он је подсетио да се Хашим Тачи, који је сада потпредседник Владе Косова, „некада хвалио тиме да је командовао у ОВК, а сада, кад је дошао ред да се полажу рачуни, бежи од одговорности“.

Милан Николић, политички аналитичар из Београда, сматра да постоји реална могућност да се Тачи нађе на оптуженичкој клупи као што је то био случај и са Слободаном Милошевићем, који је завршио у Хашком трибуналу.

– Неминовно је да нове политичке елите, па и ове на Космету, треба да се носе са ратним злочинима и рашчисте с ратним злочинцима у својој средини. Сви морају бити једнаки пред законом, у супротном, нема владавине права. Претпостављам да ће Албанци смоћи снаге да се суоче с овим проблемом, а не да цео албански народ носи тај терет на својим леђима јер је евидентно да су злочини чињени – рекао је Николић за „Вести“.

(Vesti on line)