Прочитај ми чланак

10 мистериозних открића: На ово наука нема одговор (ВИДЕО)

0

misterije

Без обзира на то да ли су далеко испред свог времена, да ли су направљени непознатом технологијом или њихова функција није баш најјаснија, ових 10 открића наука до данас није успела да објасни.

10. Челик из Дамаска

Мачеви који потичу из Дамаска на Блиском истоку користили су се у периоду од 1700 до 800 године пре нове ере, а направљени су од невероватно јаке врсте метала. Његове оштрица остају исте чак и након покушаја резања камена или метала. Технологија њихове израде је и данас непозната.

9. Гвоздени стуб у Делхију

Овај гвоздени стуб стар око 1600 година познат је по својој невероватној отпорности на рђу. Научницима и данас није јасно како су градитељи тако давно успели да постигну тај ефекат.

8. Камене кугле у Костарики

Први пут забележене у касном 19. веку, претпоставља се да у Костарики постоји око 300 таквих камених кугли. Највећа таква кугла је тешка око 14,500 кг а у пречнику има око 2,4 метара. Осим што је сврха тих кугли непозната, научнике пре свега збуњује њихова симетрија.

7. Одводи у Баигонгу

Једна кинеска пећина је позната по каменим облицима који личе на цеви којима се вода слива с врха планине у оближње језеро. Неки тврде да су те „цеви“ нешто што су иза себе оставили ванземаљци након посете Земљи. Око осам посто њиховог састава чини материјал који је непознат научницима.

6. Механизам из Антикитере

Ово је једно од најтајновитијих археолошких открића, а ради се о бронзаном механизму пронађеном код грчког острва Антикитера почетком 20. века. Механизам се прилагођава астрономским позицијама Месеца, Сунца и других планета. Претпоставља се да потиче из 1. века пре нове ере. Механизам је направљен од бронзе, а напреднији је од било чега другог што је постојало у то време.

5. Рукопис Војнич

Рукопис који потиче из 15. века научници до данас нису успели да дешифрују – ни језик, ни знакове. Иако је могуће да се ради о смишљеној сплетки, ради се о чак 240 исписаних страница и илустрација које збуњују стручњаке.

4. Египатске мумије

Научници су пронашли трагове хашиша, кокаина и дувана у узорцима девет египатских мумија. Дуван потиче из „новог света“ откривеног 2000 година након што су мумија сахрањене, а ни кокаин ни хашиш тада нису постојали.

3. Батерија из Багдада

Необични артефакти пронађени су 1936. г. око 20 километара од Багдада, а њихову сличност с галванским батеријама препознао је немачки археолог Вилхем Кениг. Њихова реконструкција је показала да могу да генеришу струју у распону од 0,4 до 1,9 волта. Ради се о стакленој батерији високој 13 цм с бакреним цилиндром, а потиче из раздобља око 200 година пре нове ере – што је 2000 година пре него су батерије поновно произведене.

2. Мумија из Сан Педра

Године 1932. двојица су мушкараца у близини планине Сан Педро ископали мумију дужине око 35 центиметара. Прегледали су је стручњаци из природњачког музеја и оценили као аутентичну, али је након тога нестала.

1. Изгубљен град Нан Мадд

Ради се о стотинак вештачких острва изграђених од гранитних блокова. Они су тешки око 50 тона и налазе се у Микронезији – усред самог Пацифика. Били су главни град династије Соделер, а до данас је непознато како су градитељи успели то да изведу око 200. године прије нове ере.

(Б92)