Прочитај ми чланак

ЗБОГ ГРЕШКЕ ЈЕДНОГ ИСПАШТАЈУ СВИ: Србима не дају да раде на луксузним крузерима

0

kruzer

Довољно је да појединац злоупотреби систем, па да бродске компаније ставе привремену забрану за регрутовање конкретно тих нација објашњава Даница Шћеповић.

Велике бродске компаније које имају прекоокеанске крузере недавно су суспендовале директно запошљавање особља из земаља нашег региона. Таква одлука уследила је после махинација и наплата осигурања од лажних повредаод стране једног држављанина Србије.

Србија нема море, али број младих из наше земље који раде на крузерима вишеструко превазилази многе земље које имају излазак на море.

Такав изазов није пропустио ни фризер Дејан Стојадиновић из Београда, који се после више месеци рада на прекоокеанском броду, вратио на кратак одмор. О лажирању наплате осигурања чуо је само из прича.

„Ја за девет месеци нисам имао никаквих здравствених проблема, али у случају да вам се нешто деси, имате организовано – и доктора. Ако вам треба нека хитна интервенција или ако имате некакав проблем са зубом или било шта, можете да изађете из брода. Ја лично нисам чуо да је било неких проблема, а прича коју сам чуо да то сами Срби раде – није истинита јер су људи из других земаља такође су у тој причи“, прича фризер на крузеру Дејан Стојадиновић.

У фирми „Стајнер“, која обучава наше људе за тај посао тврде да су злоупотребе система уобичајене и да се у том случају привремено суспендује пријем из ма које земље.

„Довољно је да појединац, Србин или Канађанин, или Хрват, злоупотребе систем, па да бродске компаније ставе привремену забрану за регрутовање конкретно тих нација. Дакле, ми гарантујемо за своје раднике и ми смо ти који нуде то осигурање и са којима потписују уговор, немају везе са тим бродским компанијама. Из тих разлога нисмо имали случај злоупотребе осигурања до те мере да је дошло до забране“, објашњава Даница Шћеповић из компаније „Стајнер“.

Занимања на броду, посебно у велнес центрима, добро је плаћено. Уз плаћен смештај и храну, чистач месечно зарађује 500 долара, кувар од 800 до 1200. Ако радите у козметичким салонима, можете да зарадите и до 2.000 долара, док бродски официри могу да рачунају на две до пет хиљада долара.

По океанима и морима кружи око 2.000 крузера. Половина ангажованих из Србије остане да живи и ради у иностранству, а многи стечено искуство на броду искористе за покретање сопственог бизниса.

(РТС)