Прочитај ми чланак

ШТРАЈК – ДОСТА ИМ СВЕГА: Сутра нема наставе; Заштитник грађана против

0

strajk-prosvetara-2014
Синдикати просвете сутра ће, по други пут у овом полугодишту, потпуно обуставити рад у школама и организовати протестну шетњу до Владе Србије.

Заштитник грађана Саша Јанковић, мада подржава њихове напоре на унапређивању положаја, истиче да се ниједан циљ у просвети не може остварити наношењем ненадокнадиве штете деци.

Просветари су пет недеља у законском штрајку и за то време, како је Танјугу рекла портпаролка Уније синдиката просветних радника Јасна Јанковић, преговори са владом скоро да се нису померили са почетне тачке.

Унија и још три синдиката – Синдикат образовања Србије, Синдикат радника у просвети Србије, Грански синдикат „Независност“, не одустају од најважнијег захтева да просвета буде изузета од смањења плата, које је већ почело.

„Сматрамо да је недопустиво да просветни радници буду далеко испод републичког просека, а да јавне службе и јавна предузећа буду далеко изнад, а знамо да код нас ради 70 одсто високообразованих људи“, рекла је Јанковић Тањугу.

Она је најавила да ће сутра око 12.30 часова просветари бити на трговима испед школских управа свих већих градова, као и на београдском Тргу Николе Пашића, одакле ће прошетати до Министарства просвете и зграде Владе.

Јанковићева је навела да су потврђени скупови и у Крагујевцу, Краљеву, Нишу, Зрењанину и истакла да ће синдикат, ако им захтеви не буду испуњени, наставити борбу за бољи положај.

Синдикати су први пут обуставили рад 22. октобра, а те четири асоцијације имају око 70 процената чланства од свих запослених у школама.

Омбудсман Саша Јанковић Танјугу је рекао да има “изузетно поштовање за напор просветних радника да укажу на огромне проблеме у просвети”, али се, како истиче, то не може чинити на штету деце.

Просвета је, према рецима заштитника грађана, девалвирана, понижена претходних деценија, што има огромне последице по нашу садашњост и будућност.

„У том смислу, могу само да подржим напоре просветних радника да унапреде свој положај и положај просвете у целини“, каже омбудсман.

С друге стране, подсећа Јанковић, просвета постоји ради образовања.

„Мислим да није потребно нагласити да се ниједан циљ у просвети не може остварити тако да се нанесе ненадокнадива штета онима који у просвети стичу знање, пре свега деци“, истакао је он.

Заштитник грађана сматра да се мора наћи начин да се споје и интереси просветних радника, то значи унапређивање њиховог материјалног стања али истовремено да се интерес ученика не доводи у питање.

„Апелујем на државне власти али и на просветне синдикате да оба ова циља имају у виду“, рекао је Јанковић.

Иначе, наши законски прописи не предвиђају потпуну обуставу рада у школама. Закон о основном образовању и васпитању и Закон о средњем образовању и васпитању предвиђају да „наставници, односно стручни сарадници у школи остварују право на штрајк, под условом да обезбеде минимум процеса рада школе“ у трајању од „30 минута по часу у оквиру дневног распореда и обављање испита, а за стручног сарадника 20 часова рада недељно“.

Ако наставници, односно стучни сарадници школе учествују у штрајку не обезбеђујући минимум процеса рада из става 2. овог члана, директор школе покреће дисциплински поступак, наводи се у законима.

Закон о штрајку прецизира да је просвета делатност од јавног интереса и да просветни радници могу могу почети штрајк ако се обезбеди минимум процеса рада.

(Танјуг)