Прочитај ми чланак

СРБИЈА У ПРИПРАВНОСТИ: Како ћемо се бранити од поплава

0

odbrane od poplave d

На двадесет локација Канцеларија за обнову гради нове системе заштите. За то време „Србијаводе“ обнављају постојеће системе, док локалне управе чине све што је у њиховој моћи. Рок да се радови заврше је јул 2015. Штета у Крупњу би била спречена да смо у мају имали преграде за бујичне воде, каже Марко Благојевић.

Како би се унапредио систем за заштиту од поплава, прикупљено је више од 30 милиона евра. Тај новац ће бити утрошен на нове пројекте, а „Србијаводе“ тренутно раде на 67 пројеката санације постојећих система.

Осам изливања реке Бјелице – осам лекција. Чини се, научили смо само из последње. Зато што су очишћена корита прошлог месеца, спречена је, кажу стручњаци, већа штета.

Тим принципом се води Канцеларија за обнову на 20 локација, на којима се праве нови системи заштите.

Директор Канцеларије за обнову Марко Благојевић каже да је реч о јефтиним објектима који могу да направе огромну корист.

„Огромна штета у Крупњу била би спречена да је инвестирано у само неколико објеката од којих сваки кошта око 20.000 евра, то су преграде за бујичне воде“, рекао је Благојевић.

Током маја бранило се више од хиљаду километара насипа и исто толико канала. Многи су страдали.

Паралелно са новим пројектима, ради се на поправци старих система за заштиту. Деведесет седам уговора је потписано, а отворено је шездесет седам градилишта на чишћењу корита и санацији насипа.

„Ми смо сада на укупном фонду извршених радова између 20 и 22 одсто уговорених радова“, рекао је Вељко Димитријевић из „Србијавода“.

На питање новинара да ли су градови попут Обреновца и Шапца сигурни, Димитријевић одговара да је тешко рећи „да су сигурни од елементарних непогода размера које су се догодиле у мају“.

„Ми смо довели у највећем делу систем у неко стање пре поплава, односно нисмо га још завршили, али радови су у току“, додаје Димитријевић.

Рок да се радови заврше је јул 2015. До тада, неке локалне самоуправе морају да раде и саме.

Председник Општине Обреновац Мирослав Чучковић каже да су се пре свега посветили санацији насипа и корита Баричке реке, у које су пала два моста.

„Што се тиче Саве и савских насипа, ту је Град Београд, односно ми смо, заједно као локална самоуправа, определили 20 милиона динара за реконструкцију два пробоја“, каже Чучковић.

Небојша Зеленовић, градоначелник Шапца, каже да су из локалног буџета издвојили средства за чишћење десет километара каналске мреже и санирали путеве у вредности од пет милиона динара.

Тренутно се раде експертизе за заштиту најугроженијих подручја уз реке. За то је потребно између 15 и 17 милиона евра.

(РТС)