Прочитај ми чланак

СРБИЈА НЕМА ПАРА: Ништа од куповине руских авиона и радара

0

Vojska_srbije 0
Војска Србије догодине ће потрошити 55 милијарди динара, што је пет милијарди мање него у овој години – предвиђено је предлогом државног буџета за 2015. Три милијарде динара, колико је намењено новом наоружању и опреми, биће довољно само за ситније набавке. Пара у војној каси за куповину радара, авиона, средстава ПВО или других савремених система, следеће године – неће бити.

Уколико народни посланици безвећих измена усвоје Владин предлог државне касе, оружане снаге располагаће у 2015. години и са 1,2 милијарде нераспоређеног вишка прихода оствареног претходних година. 

НАЈВИШЕ ОДЕ НА ПЛАТЕ

Војна каса Србије следеће године биће на нивоу од око 1,4 одсто БДП-а, што је за цео проценат мање него што је предвиђено као оптимална мера. Највећи део новца који припада оружаним снагама троши се на персоналне трошкове – плате, доприносе и друге принадлежности за око 36.000 запослених у систему одбране.
Да би систем био дугорочно одржив, неопходна је примена тзв. норвешког модела.
Према њему, кадру припада око 40 одсто укупног новца, док је остало намењено инвестицијама и трошковима војних операција.

Уколико народни посланици без

Од већих инвестиција у плану је изградња новог хангара на војном аеродрому у Батајници, вредног 200 милиона, као и гасификација техничко-ремонтног завода у Чачку, што ће коштати око 100 милиона динара.

Од набавке нових руских „мигова“ војни врх је још летос дефинитивно одустао. У војној каси резервисана су средства за пројекат модернизације авиона „супергалеб Г4“. За то су, међутим, планирана само 24 милиона динара. Командант војне авијације генерал-мајор Ранко Живак о овом, као и другим пословима од којих зависи будућност српског ваздухопловства, каже да они зависе од нивоа научнотехнолошких знања и финансијских могућности државе.

– За пројекат модернизације „супегалеба Г4“ потребна нам је помоћ и сарадња одговарајућег страног партнера – каже генерал Живак. – Набавка савремених борбених система, попут вишенаменског борбеног авиона или радара, условљена је финанасијским средствима. Постојеће стање и проблеми са новцем отежавају модернизацију, али се надам да то неће спречити набавку нових борбених средстава у следећих неколико година.

Једну од већих ставки у војној каси за 2015. чине односи са јавношћу, за шта је намењено око милион евра. Ратном ваздухопловству и ПВО намењено је око милијарду динара, док ће српски плави шлемови у свету коштати 826 милиона динара.

Војни буџет од 443 милиона евра Србију сврстава међу европске државе са најмањим издацима за војску. Износ који је намењен оружаним снагама већ годинама је испод 2,4 одсто државног БДП, што је као праву меру војних трошкова још 2008. препоруком одредила Влада Србије.

По проценту који издвајамо за војску можемо да се поредимо са Бугарском, која такође издваја до 1,5 одсто БДП, али и Хрватском, која има дупло мање војника него Србија.

По дебљини новчаника иза нас су и војске Албаније, Црне Горе, Македоније и БиХ, које имају значајно мање људи у строју. Упркос напорима војног врха годинама нам је недостижан ниво војног буџета Словеније, Грчке, Аустрије, па чак и Румуније.

Bratislav Gašić u Leskovcu

Министар одбране: Неко је желео да војска буде цивилна заштита

Министар одбране Братислав Гашић изјавио је juče, 20.11. у Лесковцу, где је присуствовао полагању војничке заклетве, да је неко желео да војска временом постане цивилна заштита.

„Разумем многе који су желели да Војска Србије негде 2016. године буде цивилна заштита. Зато знам колики жал носе када виде слике са војне параде где је војска приказала очувана средства. То није само наша заслуга већ пре свега свих ових официра, који су све сачували од оних који су желели да претопе топове“, изјавио је Гашић.

Он је поновио и да Србиија жели добру сарадњу са свим војним силама у свету.

„Ми имамо државне одлуке и не размишљамо о уласку у НАТО, али желимо да правимо пријатеље широм света“, поновио је министар одбране.

Он је најавио да ће наредне године и поред мера штедње војска реновирати неке објекте за смештај војника, а наставиће и са набавком модерног оружја и оруђа.

ГАШИЋ:ГРАЂАНИ НАЈВИШЕ ВЕРУЈУ ВОЈСЦИ СРБИЈЕ

У касарни „Петар Бојовић“ у Синковцу код Лесковца данас су војничку заклетву положили војници на добровољном служењу војног рока и професионални војници.

Заклетву је пред министром одбране Братиславом Гашићем, старешинама, родитељима и пријатељима, положило 147 војника међу којима и 18 жена.

Министар Гашић рекао је на свечаности да су војници који су изабрали да добровољно служе војни рок показали родољубље, озбиљност и зрелост.

„Војска Србије је институција у коју грађани имају највише поверења. Томе је допринела војничка традиција коју чувамо и на коју смо поносни. Памтимо славну прошлост и извлачимо из ње поуке. Истовремено оспособљавамо се да реагујемо на све безбедосне изазове, ризике и претње у савременом свету. Остали смо доследни и непоколебљеви чувари везе војске и народа“, поручио је министар Гашић војницима и родбини у касарни у Синковцу.

Он је подсетио да је ове године војска поред редовних задатака пуно помагала народу у завејаним и поплављеним подручјима. Гашић је поновио да ће војска наставити да јача оперативне способности, јер Србија мора да има војску какву заслужује. Зато је, према оцени министра, неопходно омогућити младима да покажују ста умеју и знају.

„Сигуран сам да и међу вама на добровољном служењу војног рока има оних који желе да постану професионални војници. Уверавам вас да ће у војсци увек бити места за оне који на обуци покажу дас у најбољи“, поручио је Гашић.

Он је навео да је ове године Војска Србије четири пута примала војнике да добровољно служе војни рок, а да ће следеће године због великог интересовања бити шест упута за добровољно служење. Гашић је потврдио да ће 2015. године војска наставити да штеди где год може, посебно на службена путовања, али ће улагати у опрему и реконструкцију објеката за смештај војника.

Војници који добровољно служе војни рок провешће три месеца на обуци након чега ће добити сертификат, на основу кога могу да конкуришу за професионални рад у ВС.

„Одлучила сам се да добровољно служим војску јер је то традиција у мојој породици. Потичем из војничке породице и мислим да ћу пронаћи себе у овом послу“, каже Дијана Милосављевић из Крушевца.

Млади војници очекују и да успешно заврше обуку како би добили посао у војсци.

„Јавио сам се да добровољно служим војни рок, јер волим униформу, а очекујем и да се запослим у војсци“, објашњава Ненад Стојановић.

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић пожелео је војницима да што лакше проведу војничке дане и обећао да ће Лесковчани као и увек бити добри домаћини.

Након полагања заклетве, војници су добили прво викенд одсуство.

(Вечерње новости, Танјуг)