Прочитај ми чланак

АМЕРИЧКИ ГЕОПОЛИТИЧАР: Глупи ЦИА рат против Русије

0

william_engdahl._111

Познати амерички геополитички аналитичар, Вилијам Енгдал (William Engdahl) у својој најновијој колумни за он лајн магазин New Eastern Outlook наводи да нове америчке санкције, које је увео Конгрес против Русије, и намерно обарања цена нафте, чија је цена срозана од 100 долара по барелу (колико је била током лета) на на данашњих 57 долара по барелу, говоре о геостратегијској конфузији западних елита које грчевито покушавају да по сваку цену и даље одрже глобалну контролу над целим светом.

Аналитичар Енгда, ову стратегију назива глупим, напомињући да је она у неким својим видовима зла и сатанске, јер не размишља какве ће све глобалне последице изазвати по читавом свету и у самом западном свету.

Он такву тврдњу образложе дефинишући интелегенцију као способност да се схвате повезаност свега у нашем универзуму, те да је одраз глупости кад западне владајуће елите,  упркос својим огромним ресурсима и приступу најквалитетнијим умовима света, нису у стању да било шта виде изван својих партикуларних себичних циљева. 

О АУТОРУ

Виллиам Енгдал је геополитички  консултант предавач. Има мастер диплому из политике са Универзитета Принстон и аутор је бестселера о нафтнојгеополитици. 

Вилијам Енгдал  подсећа да је Хладни рат трајао  од 1946-1990 током којег су САД  стабилизовале своју империјалну моћ над владајућим елитама Западне Европе, већег дела Трећег света, Јапана и дела Азије. Међутим, он даље наводи,  да упркос израстању САД у једине супер силе света, од  краја тог Хладног рата почела је и  драматична ерозија западне  моћи јер нови новајлије попут Кине и опет пробуђене Русије, па чак Ирана затражиле своја суверена права у том свету.

На такав став ових земља, западне силе предвођене САД су одговориле новим хладним ратом и обарању цена нафте, као што су слично урадиле и 1986, даље наводи амерички аналитичар, и то потркрепљује по њему поузданим извештајима, новинара истраживача Вејна Мадсена (Wayne Madsen), који је устврдио да је тренутни нафтни колапс део стратегије који има за циљ рушење Путина у Русији, Мадура у Венецуели и исламског вођства у Ирану.

Енгдал у својој анализи даље наводи извештаје Вејна Мадсена, који је иначе бивши радник америчке обавештајне агенције NCA и који има одличне везе у вашингтонским обавештајним круговима, у којима се истиче да је ЦИА оперативац Џон Бренен осмислио тактику по коме нафтне компаније Саудијске Арабије, Кувајта, заједно са америчким банкама са Вол стрита (Голдман Сакс, ЏП Морган Чејс и Ситигрупе) намерним драстичним обарањем цена нафте ударају пре свега на рубљу.

Ова стратегија, према овим извештајима, требала би да потраје чак 5 година, после чега би саудијска производња нафте нужно морала да падне.

Иако, је ова политика ускладу са тренутним интересима западних елита, који и даље желе да задрже контролу над целим светом, она има једну непријатну последицу за многе инвеститооре на Западу.

Наиме, како закључује геополитички аналитичар Вилијам Енгдал, овом политиком се урушава домаћа америчка нафтна индустрија, губе се стотине милијарди долара планираних инвестиција у енергетском сектору и одлазе многа тржишта, попут Русије, које су  економски била снажнија, те самим тим и способнија увозе  више западне робе и да користе услуге које су долазиле из САД и ЕУ.

(Србин.инфо)

Ако Вам се свидео овај текст
можете нас подржати слањем СМС поруке.