• Почетна
  • СВЕТ
  • ‘’АЛАХ АКБАР’’: Улетео аутом у масу људи у Француској
Прочитај ми чланак

‘’АЛАХ АКБАР’’: Улетео аутом у масу људи у Француској

0

Francuska kriminal Dizon

Уз повике „Алах акбар“, мушкарац улетео аутомобилом у масу пешака на истоку Француске и почео да пуца из ватреног оружја.

Најмање 11 особа је повређено, од којих две теже, у пуцњави у граду Дижон, на истоку Француске, јавља АФП. Нападач је, како кажу извори блиски истрази, познат локалним властима.

„Мушкарац рођен 1979. године очигледно је неуравнотежена особа и био је у психијатријској болници“, речено је АФП-у.

Према писању француског листа Фигаро, три особе су биле у аутомобилу за време напада.

Мотиви за сада нису познати.

У сличном нападу у суботу полиција је убила младића који је упао у полицијску станицу у месту Жое-ле-Тур и ножем напао локалне полицајце.

Двадесетогодишњак, који је прешао у ислам, такође је узвикивао „Алах акбар“. Француско тужилаштво саопштило је да је отворена истрага због сумњи на тероризам.

Многолики тероризам: Од Минхена до Пешавара

Ликови тероризма мењали су се временом, циљеви и задати такође. Ипак, у сва времена од тероризма су страдали обични грађани, између осталог и таоци. Нови трагични пример је заузимање кафеа Линдт у аустралијском Сиднеју од стране исламиста и оружани напад терориста на војну школу у пакистанском граду Пешевар.

1972. године свет је био потресен терористичким актом на летњој Олимпијади у Минхену. У току неуспешне специјалне операције погинуло је 11 талаца, сви они су били из израелске репрезентације. Од 60-их и 70-их година прошлог века међународни тероризам од појединачних, шокантин догађаја претворио се, ма како то цинично звучало, у појаву честу и присутну на све стране. И зато још страшнију и опаснију. Практично је немогуће поредити појаве тероризма тада и сада. Ако су то раније били макар размивени политички циљеви, сада је све другачије, подвлачи члан Савета за спољну и одбрамбену политику Александар Михајлов:

„Данас то више није само политички, колико радикално-религиозни тероризам – бесмислен и беспоштедан, зато што циљеви које себи постављају терористи ил организатори терористичких аката практично су недостижни. Али чињеница остаје чињеница: дана имамо посла са врло слажним терористичким опасноcтима које је просто немогуће било замислити још пре 20-30 година. Данас постоје терористички центри који припремају самоубице за стварање претњи по читавом свету. Чак океан није препрека за терористе: они организују терористичке акте између осталог и у прилично просперитетним државама са тачке гледишта специјалних служби, на пример у САД”.

muslimani 708

Сада се свет суочио са потпуно новим типом тероризма – Исламском државом, која, по свему судећи, види као свој циљ заузимање читавог Блиског Истока. И не само. Радикални исламисти шире подручје своје делатности. У поље њиховог дејства су већ доспели Канада, а ове недеље и Аустралија, где су се међу таоцима нашли посетиоци и сарадници једног од кафеа у Сиднеју. Сасвим свежи пример бесмислене суровости наметнуте радикалном идеологијом је оружани напад терориста покрета Техрик-и-Талибан Пакистан на војну школу у граду Пешавар на северозападу Пакистана.

Акција терориста постаје све гласнија и масовнија. И има све више невиних жртава. Детонатор активизације делатности радикалних исламсита била је непромишљена политика Запада. Намеање западних вредности на Истоку довело је до одбацивања, између остало и у средини самих европљана и Американаца који све активније подржавају своју муслиманску браћу. Овај проблем расте као снежна грудва, сматра директор института за политику, право и социјални развој Московског државног хуманитарног универзитета Шолохов Владимир Шаповалов:

„Данас је ситуација таква да ће се испади терориста дешавати по читавом свету. Пре свега, у западним земљама због њиховог става према самопроглашеној Исламској држави. То се односи у првом реду на САД и ЕУ. Радикализам, ја бих тако рекао, није достигао своју кулминацију. И степен испада исламсита ће расти док не буде пронађено решење. Мислим не војно и не политичко. Пре економско. Јер то што они продају нафту за врло ниску цену веома снажно стимулише терористе. То треба да буде решење које може да сасече економске корене. Иначе ће се то ширити све даље и даље. А попуштање од стране Запада и привлачи паљбу на себе”.

Читав свет треба да се бори против муслиманског екстремизма. Превише висока оцена својих снага и потцењивање могућности противника већ је са многим одиграла злу шалу. Мада сада више није до шале.

(РТС, Глас Русије)