Прочитај ми чланак

ПРЕОКРЕТ: Лидери ЕУ и Бугарске – Даћемо све дозволе за Јужни ток!

0

juzni-tok_660x330

Бугарска ће дати све неопходне дозволе потребне за почетак градње „Јужног тока“ и рада на пројекту, рекао је данас бугарски премијер Бојко Борисов након састанак са лидерима европских земаља на маргинама самита у Бриселу.

„Добио сам пуну подршку и разумевање од Европског савета. Бугарска не би требало да буде одговорна и да плаћа казне за суспензију пројекта“, рекао је Борисов.

Бугарски премијер отишао је у Брисел ради разговора са својим колегама о даљњим поступцима у вези са „Јужним током“, од којег је Русија одустала.

„Одговор на моје питање о `Јужном току` је једногласан – да треба да наставимо спровођење међувладиних споразума како би се избегле парнице и казне, као што је био случај са пројектом нуклеарне електране Белене“, нагласио је Борисов.

Према његовим ријечима, Бугарска има обавезу да припреми градњу гасовода, посебно подморског дела, и да објави неопходне дозволе. Борисов је додао да сада чека одговор од руског енергетског гиганта „Гаспрома“.

Он сматра да, уколико „Гаспром“ угаси пројекат, упркос дозволама добијеним од Бугарске, онда ће то бити његова кривица, а не одговорност Софије.

(Вечерње новости)