Прочитај ми чланак

Вучић за ЦНН: Тајкуни више не воде Србију

0

vucic_miskovic

БЕОГРАД – Тајкуни више не воде Србију, изјавио је данас у интервјуу за америчку телевизију ЦНН премијр АЛександар Вучић.

„Не верујем да је ситуација иста, барем не можете да кажете да тајкуни воде земљу као раније. Нико то не може рећи“, истакао је Вучић.

Упитан да ли то значи да се за протеклих пола године ситуација преокренула, он је рекао:

„Не кажем да смо преокренули ситуацију, кажем да смо показали политичку вољу. Барем тајкуни више нису надлежни за интересе земље и народа као што је то било у овој земљи“.

Вучић је, међутим, рекао да је и даље забринут због судског и правног система у коме, како је истакао, пуно ствари мора да се прилагођава у будућности.

„Нема проблема са политичком вољом, нема заштићених особа, нема заштићених тајкуна, нема заштићених политичара“, додао је он.

Према његовим речима, проблем је што и даље имамо стари систем и људи могу да раде на неком случају годинама, а да никада не заврше те процесе и то мора да се мења да би се помогло борби против корупције.

„То су препознали многи инвеститори. Уверен сам да можемо да привучемо још инвеститора ако будемо у стању да повећано број решених случајева и унапредимо правни систем. Учинићемо све што је у нашој моћи и напорно на томе радити“, истакао је Вучић.

Поводом помињања 2020. године као могућег датума за учлањење у Европску унију, Вучих је рекао да се нада да Србија то може да учини.

„Ако ме питате да ли се надам да можемо – да“, истакао је премијер, „али то није нешто што бих волео да обећам свом народу да бих добио неке поене, политичке проценте, а да не могу да испуним.

На питање о признању независности Косова као услову за улазак у ЕУ, Вучић је рекао да никад није чуо за тај услов, и да га не очекује.

„Никада нисмо имали тај услов. Они знају да, ако би то био услов, то би значило преношење поруке Србији – не желимо да вас скоро видимо у ЕУ. Нисмо добили тај услов од ЕУ, или га ја нисам чуо“, нагласио је Вучић.

На питање о слободи штампе, премијер је одбацио замерке да се лично меша у извештавање.

„Не радим то и не плашим се конкуренције“, истакао је Вучић.

Он је рекао му се то „лепи“ јер против њега нема других агумената, односно не могу да кажу ништа против храброг уласка у тешке економске реформе, нити да је умешан у корупцију.

Упитан да ли то значи да ће пустити медије да раде свој посао, он је одговорио: „Управо како сте рекли“.

На питање колики је ударац за Србију отказивање пројекта гасовода „Јужни ток“, Вучић је поновио да је то био „шок за нас јер су две раније српске владе радиле на том пројекту“.

Он је указао да је споразум о томе потписан и да је Србија на њега рачунала због енегетске сигурности.

„Наши стручњаци сада раде на томе да нађу друге начине за снабдевање наше земље гасом“, истакао је Вучић.

 

Tanjug