• Почетна
  • СВЕТ
  • Украјина: Договорена размена заробљеника по принципу „сви за све“
Прочитај ми чланак

Украјина: Договорена размена заробљеника по принципу „сви за све“

0

ukrajina prorusi23

Током данашње видео-конференције о Украјини, договорена је размена заробљеника, али није утврђен датум састанка Контакт групе, иако је немачки министар спољних послова Франк Валтер Штајнмајер затражио да састанак буде 21. децембра у Минску.

Постигнут је споразум о размени заробљеника по принципу „сви за све“, али нису прецизирани механизми те размене, изјавио је представник проруских снага Луганска Владислав Деинего.

О томе да није постигнут договор о датуму састанка Контакт групе медије је известио представник самопрокламоване Доњецке Републике Денис Пушилин, преноси ТАСС.

Пушилин је изразио очекивање да ће састанак ипак бити одржан до краја године.

Немачки шеф дипломатије Штајнмајер је раније данас изјавио: „Затражио сам да састанак буде одржан након видео-конференције. Можда чак и у недељу. Има много предуслова за то“.

Данас је одржана такозвана видео-конференција (посредством скајпа) о Украјини, која је била предвиђена за 10. децембар. Украјински председник Петро Порошенко уочи данашње скајп-конференције апеловао је да се Контакт група одржи што пре и предложио да то буде 21. децембар.

Две зараћене стране на истоку Украјине сагласиле су се у Минску 5. септембра о прекиду ватре и размени заробљеника током преговора којима је посредовао ОЕБС. Тада је усвојен Протокол који предвиђа забрану употребе тешког наоружања. Договорен прекид ватре из септембра крше обе сукобљене стране, али су ракетни напади значајно смањени од почетка децембра.

Таква ситуација је дала наду да би могло да додје до деескалације конфликта у коме је од априла убијено више од 4.700 људи. Ипак, раније данас, портпарол војске Украјине Андреј Лисјенко је изјавио да је пет украјинских војника убијено, а седам рањено у нападима проруских снага у протекла 24 сата. То је, према оцени украјинске војске, већи број страдалих него протеклих седмица.

„За сада су користили само пушке, нису употребили тенкове или артиљерију. Не можемо да кажемо да је ситуација ескалирала“, рекао је портпарол војске Андриј Лисијенко.

(Танјуг)