• Почетна
  • СВЕТ
  • Обама: Позивамо Русију да оконча „окупацију Крима“
Прочитај ми чланак

Обама: Позивамо Русију да оконча „окупацију Крима“

0

porosenkoobama

Вашингтон — Председник САД Барак Обама потписао је нови сет санкција против Русије који је усвојен у Конгресу, али се санкције још неће примењивати.

„Наставићемо блиско да сарађујемо са савезницима и партнерима у Европи и на интернационалном нивоу како би одговорили на дешавања у Украјини, као што ћемо наставити и да усклађујемо санкције у односу на руске акције,“ навео је Обама у саопштењу.

„У овом тренутку, не намеравамо да применимо санкције, али имамо додатне могућности које би се могле искористити, уколико то околности захтевају“, додао је Обама.

„Спремни смо да применимо санкције ако Русија не предузме неопходне кораке“, истакао је он.

Обама је позвао на „дипломатско решење“ у складу са примирјем потписаним у Минску, које није у потпуности испоштовано.

„Поново позивамо Русију да оконча своју окупацију Крима, да не даје подршку сепаратистима у источној Украјини и да се придржава обавеза из уговора који је потписан у Минску.“

Портпарол Беле куће Џош Ернест је, раније данас, поновио да су САД спремне да повуку санкције против Москве, уколико Русија предузме кораке неопходне за смањење тензија у Украјини, пренела је, агенција Ројтерс.

Амерички Конгрес усвојио је пре шест дана нацрт закона којим се предвиђа увођење додатних економских санкција Русији и истовремено овлашћује председника Обаму да пошаље убојиту и неубојиту војну помоћ Украјини, укључујући антитенковско наоружање и муницију.

(Танјуг-РТ)