Прочитај ми чланак

Николић спрема нови план за Космет

0

nikolic

Нацрт нове политичке платформе за статус Косова и Метохије у оквиру Србије, предложиће председник Томислав Николић премијеру Александру Вучићу почетком идуће године.

Идеја шефа државе је да то буде оквир који би требало да доради Влада и да га изнесе пред Скупштину Србије.

Према нашим информацијама, са новим стратешким документом држава ће изаћи пред јавност када Брисел јасно саопшти шта конкретно очекује од Србије кад је у питању коначни статус КиМ. Тачније, када ЕУ обелодани да Србија мора да потпише правно обавезујући уговор о нормализацији односа са Косовом.

План је да нову косовску платформу наши државници заступају и у предстојећим преговорима с Бриселом.

Николић сматра да би Србија требало поново да повуче „црвену линију“ и изнесе „последњу понуду“ испод које неће ићи, пошто, по њему, постоји опасност да нас Брисел суочи са захтевом да се одрекнемо Косова да бисмо постали чланица ЕУ. 

БРИСЕЛ ДА БУДЕ ИСКРЕН

Николић објашњава да је Србији основни циљ чланство у ЕУ, али да Брисел „мора да покаже да ли искрено са нама преговара, да ли нас хоће или не“.

– Ако заиста услов  за чланство буде да признамо независност КиМ, то је знак да нас ЕУ неће. Врло је тешка и одлука о заједничкој спољној политици ЕУ и то су две ствари на којима је инсистирао Јоханес Хан. О те две ствари Влада мора да има јасан став, је ли спремна на то или не. 

У разговору за НИН, председник је и обелоданио стратегију:

– То ће бити мој предлог Влади. Ако не постигнемо јединство, ја више ништа не могу да учиним за Косово, јер у мојим рукама није ни спољна ни унутрашња политика. Од мене се очекује да имам став и спреман сам, као и у случају претходне платформе о Косову, да предложим иницијални текст и да ми Влада каже шта је за њу могуће, а шта није. Да дођемо до заједничког решења и да за то тражимо и подршку у међународним круговима.

Николић сматра да завршетак преговора са ЕУ стоји над Србијом као Дамоклов мач над главом.

– Да ли ће услови бити признавање независности КиМ, или да се понашамо као да поред нас постоји независна држава коју нисмо признали? У многим организацијама нас више и не питају – Косово је члан Међународног олимпијског комитета, а огроман је притисак и на Савет Европе…

Николић је рекао да је са премијером о томе разговарао у назнакама и да очекује истоветан став.

– Поставља се питање тренутка изласка са нашим решењем. За њега, бар у прво време, сигурно неће бити подршке, посебно оних држава које су признале независност КиМ. То ће бити велика борба, јер ће то бити и наш коначан уступак, а за оне који су признали Косово, то ће бити одузимање нечега на шта је Приштина апсолутно рачунала. Тим решењем нико неће бити задовољан.

(Вечерње новости)