Прочитај ми чланак

„Лековит“ гест Униних родитеља

0

una-savic

Трогодишња Уна Савић опоравља се после трансплантације коштане сржи која је урађена у Немачкој. Њена породица је одлучила да преостали новац, прикупљен у великој хуманитарној акцији за њено лечење, буде искоришћен за лечење друге болесне деце.

Пошто држава није помогла, октобра прошле године почела је велика хуманитарна акција за лечење мале Уне Савић. Да у марту ове године Уна оде на лечење у Франкфурт, омогућили су јој племенити људи из Србије и дијаспоре.

Девојчица се после трансплантације опоравља. Пољубац и осмех трогодишње Уне која је боловала од најтежег облика леукемије „филаделфија плус“ је, слободно можемо да кажемо, злата вредан, а слика на којој се смеје испуниће срца свих који су помогли да се прикупи и више од 450.000 евра, колико је коштала трансплантација коштане сржи и њено лечење у Немачкој.

„Ми смо стварно сви захвални добрим људима, уплаћивали су и они који немају за свој живoт да за тих месец дана издрже са платом и пензијом, сви су се дигли на ноге“, прича Ивана Матековић, Унина тетка.

Као што је и обећала њена породица, преостали новац уплатили су у неколико хуманитарних фондова који помажу лечење деце.

Шеснаест милиона динара уплаћено је Фонду Сергеја Трифуновића „Подржи живот“, четири милиона динара добила је Фондација Дејана Станковића, 27.000 евра уплатили су за поплављене у мају, а готово 120.000 евра уплаћено је у новоосновани државни фонд за лечење деце.

Тамара Лукшић-Орландић, председница Надзорног одбора Фонда за лечење деце, каже да одлуку породице Савић коментарише као нешто лековито у овом данашњем тренутку када има толико лоших вести у различитим стварима, и то је гест вредан поштовања.

У овом тренутку, лекарске стручне комисије разматрају захтеве за лечење седморо деце, а надају се да ће неопходну помоћ у иностраству добити до Нове године. Све неопходне информације о раду Fонда биће објављене на сајту Министарства здравља.

„Ако грађани буду могли да погледају на саjту колико је новца за који случај потрошено и сами да се увере у то да тај новац иде на одговарајућа места, за одговарајуће ствари, онда ће врло лако поново стећи поверење“, каже Тамара Лукшић-Орландић.

На срећу, и даље има оваквих примера и племенитих дела – као што је поступак породице Уне Савић јер јавност још чека одговоре на питања где је новац прикупљан за Тијану Огњановић, која, нажалост, није дочекала трансплантацију срца у Хјустону.

(РТС)