Прочитај ми чланак

Александар Чепурин: Српско председавање ОЕБС-ом од великог значаја

0

Aleksandar-Cepurin4

Амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин изјавио је данас да Русија придаје велики значај предстојећем председавању Србије ОЕБС-у.

– То је ван сваке сумње изазов за српску дипломатију, која је позвана да покаже своје квалификације, објективност, принципијелност – рекао је Чепурин на конференцији „Свет у 2015.“.

Он је оценио да ОЕБС, који у време мира називају „успаваном лепотицом“, у тешким временима постаје један од најважнијих механизама за регулисање кризних ситуација.

Чепурин је изразио уверење да ће улога ОЕБС-а, у контексту украјинске кризе, бити веома значајна, а одговорност српског председавања веома велика.

Говорећи о ситуацији у Украјини, Чеурин је рекао да је запад погазио властите принципе демократске промене власти и подржао екстремисте.

– Русија подржава територијални интегритет Украјине. Што се тиче Крима, његово уједињење са Русијом била је јасно изражена воља народа Крима – рекао је он.

Руски амбасадор је подсетио да је 90 одсто становништва Крима изашло на гласање, од чега је 96 одсто гласало за уједињење са Русијом. Према његовим речима, сва међународна правила била су поштована.

– С руске тачке гледишта, Украјина, онаква какву ми сада признајемо, јесте територијално целовита и мора да буде подржана у овом облику током спровођења оговарајућих уставних реформи – рекао је Чепурин.

Он је додао да Москва подржава дијалог Кијева са Доњецком и Луганском, у присуству ОЕБС-а и Руске Федерације.

Говорећи о санкцијама уведеним Русији због украјинске кризе, Чепурин је напоменуо да је те мере усвојило нешто више од 30 земаља.

Он је поручио да санкције неће довести до изолације Русије и да ће Русија, као и сваки пут када се у историји нашла у тешкој ситуацији, поново изаћи снажнија.

Русија ће испунити своје обавезе према Србији у испорукама гаса

Амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин изјавио је данас да ће Русија испунити своје обавезе за испоруке гаса у Србију и Европу.

„Све уговорне убавезе ће бити у потпуности испуњене”, рекао је Чепурин на конференцији „Свет у 2015“.

Он је навео да је Европска комисија блокирала руске потезе и стално говорила о политичкој претњи коју наводно доноси гас из Русије, те најављивала смањење зависности од руског гаса.

Циљ Русије је, према његовим речима, био максимално интегрисање у јединствени економски и енергетски систем са ЕУ.

Чепурин је рекао да се руска компанија Гаспром, међутим, суочила са чврстим опирањем сарадњи.

„Прича Јужног тока је тужна. То је био пројекат од узајамне користи у којем је учествовало осам земаља и који је био веома скуп, али је пружао огромне предности”, рекао је Чепурин.

(Танјуг)