Прочитај ми чланак

Путин: Запад притиска јединство Словена

0

Putin R.ru

Москва — Председник Русије Владимир Путин изјавио је да су словенске земље у тешком економском положају и да због тога Запад на њих много утиче.

Портпарол председника Чеченије Рамзана Кадирова питао је да ли је могуће уједињавање словенских народа Србије, Белорусије, Пољске и Чешке како би заједно наступале.

„Они су у тешком економском положају и зависе од притисака. И на нас утичу, али на њих још јаче. Али, ја знам да у народу постоји жеља за културним и духовним јединством и она неће пропасти“, рекао је Путин.

Путин није дао конкретан одговор на питање да ли ће се поново кандидовати за шефа државе 2018. године, наводећи да је још рано за ту одлуку.

„Рано је за било кога да донесе одлуку о изборима 2018. Треба радити у интересу грађана и на основу резултата донети закључак ко ће ићи на изборе“, рекао је Путин.

На питање како коментарише изјаве бившег шефа Јукоса Михаила Ходорковског да је безмало спреман да се кандидује на председничким изборима, иако је обећао да се неће бавити политиком, Путин је одговорио контрапитањем: „А где ће се кандидовати?“

„Ходорковски, када је тражио да буде помилован, рекао је да нема намеру да се бави политиком. То је његов избор, као и сваког другог“, додао је Путин.

Путин је казао да не зна колика му је плата на месту шефа државе.

„Они је доносе, на рачун шаљу, чак и не бројим“, рекао је Путин.

„Они би да медвед седи мирно и једе мед, па да га вежу ланцем и изваде му зубе и канџе, а питање је да ли желимо да наш медвед буде плишани меда“, каже Путин.
Председник Русије је у разговору с новинарима тако одговорио на питање да ли је тренутна ситуација у Русији резултат кризе на Криму.

Јубиларна десета годишња конференција за новинаре руског председника Владимира Путина завршена је, а за три сата и десет минута, колико је трајала, први човек Русије одговорио је на питања 39 новинара.

Ове године конференција је трајала сат мање него прошле, преносе руске агенције, наводећи да је још недодирљив рекорд из 2008. када је говорио четири сата и 40 минута.

Разговор с новинарима Путин је почео анализом сложене економске ситуације у земљи, посебно у контексту драматичног пада вредности рубље у последњих неколико дана.

Путин је оптужио Запад за империјалистичко понашање и истакао да жели да „западни партнери схвате да је најбољи пут за свет да се стане са изградњом зидова и изгради уједињени хуманитарни простор“.

„Западни партнери су одлучили да су они имеперија, а остали вазали, које треба притискати. После пада Берлинског зида се нису зауставили, догодила су се два таласа ширења. А систем ПРО (противракетни штит) поред наших граница? Зар то није зид? Нико се није зауставио. У томе је и највећи проблем данашњих међународних односа, наши партнери се нису зауставили већ су одлучили да су победници. У томе је проблем, нису се зауставили у изградњи зидова, без обзира на наше покушаје да радимо заједно без икаквих линија поделе и у Европи, и у свету у целини“, додао је руски председник.

Руски председник је у уводном делу годишње конференције, за коју се очекује да ће, по обичају, бити маратонска, говорио о економској ситуацији у Русији, коју је одбио да назове кризом, а затим су уследила питања о Украјини.

Путин је избегао да одговори на директно питање украјинског новинара о руској интервенцији на истоку Украјине, а није одговорио ни на питања колико је руских трупа у Украјини, колико је оружја послато и колико је људи тамо погинуло.

Уместо тога, говорио је о свргавању режима у Кијеву и истакао да у окршајима на истоку Украјине учествују „добровољци, а не плаћеници“.

„Криза мора бити решена политичким путем у складу са основним међународним принципима, у које спада и право на самоопредељење. Нема сумње да председник Украјине жели решење, али он није једина особа тамо и чули смо да има оних који кажу да желе да ратују до краја. Верујем да би што пре требало разменити затворенике, како би пре празника стигли кући“, рекао је он.

Путин је истакао и да Украјина спроводи „казнену војну операцију“, а не Русија.

Председник Русије Владимир Путин уверио је данас представника медија да је у његовом приватном животу све у реду – да је вољен и да воли.

Председник Русије Владимир Путин изјавио је данас да се не боји „дворског преврата“, јер има подршку велике већине грађана.

На годишњој конференцији за медије, новинар Ројтерса питао је Путина колико је сигуран у своје окружење и види ли ризике од државног преврата.

„Последњих дана видимо дубоку кризу руске валуте која лако може да прерасте у економску и финансијску кризу. Знамо да сте склони да за све што се дешава оптужујете неке спољашње силе. Ја такође знам да су људи који представљају елиту, неки људи из вашег окружења, најинформисанији грађани Русије, без обзира на јавну реторику, често склони да криве управо вас, као човека који током 15 година доноси кључне одлуке“, констатовао је новинар.

„Набројте имена“, рекао је Путин уз осмех, на шта је новинар рекао да не може да открије своје изворе.

На питање колико је уверен у своје окружење и да ли има план у случају дворског преврата и издаје у окружењу, Путин је одговорио да у Русији нема двораца, те да не прети дворски преврат.

„Имамо Кремљ, који је добро заштићен и то је фактор наше државне стабилности. Али стабилност је заснована на подршци, на подршци велике већине грађана вођењу спољне и унутрашње политике“, рекао је Путин.

„Људи душом и срцем осећају да је све што ми, и ја, радимо у корист велике већине грађана Руске Федерације“, додао је Путин.

 

B92, Beta