Прочитај ми чланак

ДАЈУ КРЕДИТЕ ДА ЊИХОВИ РАДЕ: Кина инвестира у себе, а не у Србију

0

Србија би од Кине могла видети кредите пре него инвестиције, али ни то изгледа не уме да искористи.

kecing-vucicБизнис не трпи одлагања: Кећијанг Ли и Александар Вучић

Кинеске званичнике је према кулоарској причи, много наљутило сазнање да српска власт тражи одлагање потписивања уговора о зајму за термоелектрану „Костолац Б“ који је требало да буде озваничен током самита у Београду. 

Надокнада за Јужни ток

– Самит у Београду је већ трећи истог типа и представља компензацију за изневерене наде у Русију која је одустала од гасовода Јужни ток – оцењује Александар Стефановић.

Предраг Симић сматра да ће Србија опет имати проблем, али не као онај са Јужним током.

– У ЕУ постоји опрез и резерва према кинеском утицају у заоштреним околностима око украјинске кризе – рекао је Симић. 

Спекулише се да Србија готово пола деценије није успела да направи пројекат о изградњи новог блока. Сазнавши од министра енергетике Александра Антића и директора Електропривреде Србије Жељка Обрадовића за покушај одлагања кинески амбасадор у Београду Ли Манчанг је наводно био много љут.

Разлог да Београд одустане од овог пројекта, према речима економског аналитичара Александра Стефановића, треба тражити у презадужености Србије у условима када је њен јавни дуг 70 одсто од бруто друштвеног производа, а страх од раста камата на светском тржишту, велики.

– Јасно је да нећемо добити инвестиције, већ само кредите, као што је сигурно и да би пругу од Београда до Будимпеште Кина само кредитирала. Такође би, као у случају изградње моста Земун-Борча, извођач биле кинеске, а не српске фирме – појашњава Стефановић.

Он каже да српска власт односе са Кином представља као причу о томе да ће нам неко нешто поклонити.

– То је пуко замајавање, јер за пругу коју би Кинези требало да граде, узеће паре од нас и то би опет ишло на терет грађана као пореских обвезника. Јасно је да нико ништа неће да нам даје, већ нам помаже тако да он може да заради – објашњава Стефановић.

Да су кинески кредити, упркос њиховој повољности, потенцијално оптерећење за државне финансије, указује и спољнополитички аналитичар Предраг Симић.

– Уговор Србије о изградњи другог блока електране Костолац је кредит са роком отплате од 20 година и седам година грејс периода. То је оптерећење за ионако пренапрегнуте српске јавне финансије – оценио је бивши амбасадор Србије у Француској.

(Вести)