Прочитај ми чланак

БАКИР ИЗЕТБЕГОВИЋ гледао одсецање српске главе?

0

Потпредседник Федерације БиХ Мирсад Кебо доставио је Тужилаштву БиХ део документације која се односи на сумњу о непријављивању ратног злочина над Србином у Возући, испод Озрена.

tuzilastvo-bihТужилаштво БиХ

У саопштењу се наводи да с обзиром на то да је реч о високим званичницима БиХ, Кебо препушта Тужилаштву БиХ да се изјасни о валидности пријаве и основаности сумње и то објави јавности. Мирсад Кебо није дао додатне коментаре и објашњења о којем случају је реч. Саговорник „Вести“ близак правосудним органима БиХ каже да је очигледно реч о догађајима из септембра 1995. године, након што је Возућа пала у муслиманске руке, после три и по године жестоког отпора.

– То подручје током целог рата било је у полуокружењу, да би у коначно пало у септембру 1995. нападом Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ потпомогнуте муџахединима. Неколико дана касније тамо се задесио Алија Изетбеговић, којем су бошњачки генерали објаснили каква је ситуација. Све то је забележено на видео-снимку на којем се виде Изетбеговић, официри, и бројни муџахедини, међу којима је и злогласни Абу Хамза, те Абу Мали – каже наш извор.

Наш саговорник сматра да ће Кебина пријава остати само медијска прича коју ће Тужилаштво БиХ прећутати.

Експерт за борбу против тероризма Џевад Галијашевић изјавио је да се Кебина документација односи на велико постројавање свих команданата корпуса и дивизија и јединице Ел Муџахид коју је обавио Алија Изетбеговић у септембру 1995. године на Паљенику, брду изнад Возуће, што је сагласно са тврдњама саговорника „Вести“ из правосудних кругова.

– Према мојим сазнањима, тој смотри присуствовао је и Бакир, син Алије Изетбеговића. Кебо вероватно мисли на његову одговорност за овај злочин. Мада, Кебо је пријаву могао поднети и против Шефика Џаферовића, који је такође био присутан, Шемсудина Мехмедовића, Сакиба Махмуљина, Сеада Делића… Укратко, Кебо је требало да пријави целу злочиначку организацију СДА и тражи забрану њеног рада – истакао је Галијашевић. 

Болесна политика СДА

Џевад Галијашевић каже да злочини одреда Ел Муџахид у Возући нису изоловани инцидент него начин ратовања и застрашивања које је наредио политички врх СДА на челу са Алијом Изетбеговићем.

На такав закључак указује и један од првих случајева забележен 7. јула 1992. када је Раде Шеховац (30) убијен из ватреног оружја приликом напада муслимана на Прјесницу код Сарајева. Радова глава је одсечена и однета, а није било регистровано присуство муџахедина. 

(Вести)