• Почетна
  • СВЕТ
  • ЖРТВЕ РУБЉЕ Ако дође до економског краха у Русији, ево ко ће највише изгубити
Прочитај ми чланак

ЖРТВЕ РУБЉЕ Ако дође до економског краха у Русији, ево ко ће највише изгубити

0

Трговински партнери Русије – државе и компаније – са забринутошћу посматрају њене покушаје да се избори са проблемом све дубље економске кризе изазване падом цена нафте и међународним санкцијама.

rusija-rublja-ap_fНестабилност руске валуте брине њене партнере

Вредност рубље је нестабилна и већ се негативно одразила на приходе светских компанија које послују с Русијом.

У случају економског слома Русије, неће бити победника, а ово су неке од највећих жртава:

Немачка

Највећа економија у Европи је највише повезана с Русијом. Прошле године вредност трговинске размене износила је више од 76 милијади евра (95,4 милијарде долара). Строге санкције које је Запад наметнуо Русији због кризе у Украјини већ се негативно одражавају на извоз и компаније су закочиле инвестиције.

Прошлог месеца Немачка је саопштила да је “геополитичка криза” утицала на битно слабије прогнозе раста у овој и следећој години.

Проблеми у Немачкој сада су најмање потребни еврозони – будући да се монетарна унија у великој мери ослања на ову економску силу.

Остатак Европе

Русија увози велику количину робе из других земаља Европе.

Москва је на санкције Запада у августу реаговала забраном увоза воћа, поврћа, меса, рибе, млека и млечних производа из Европе, али и из САД, Аустралије и Канаде.

То је била непријатна вест за европске произвођаче, који велики део воћа, сира и свињетине извозе управо у Русију. Прошле године, око 10 одсто извоза хране из ЕУ – у вредности од 15 милијарди долара – испоручено је Русији, која је, самим тим, била друга на списку највећих увозника из Европе.

Европа је такође морала да издвоји око 156 милиона долара да би обештетила произвођаче.

Енергетске компаније

bp-petroleumПоље природног гаса компаније Бритиш Петролеум

Пад рубље је утицао на значајно смањење зараде компанија које послују с Русијом.

“Бритиш петролеум” (БП) упозорио је на негативне последице санкција. Компанија има велики удео у “Росњефту”, највећој руској нафтној компанији, која је погођена трговинским ограничењима које су наметнуле САД. Вредност акција компаније ове године пала је за 25 одсто, јер је пад цена нафте узроковао смањење профита.

Француска компанија “Тотал” због санкција је ставила ад ацта планове за заједничко улагање у истраживање шкриљаца са руским “Лукојлом”, чиме је угрозила могуће будуће приходе. И друге енергетске компаније, као што је “Егзон мобајл”, имају значајне везе с Русијом.

Произвођачи аутомобила

Амерички гигант “Форд”, један од највећих произвођача возила у Русији, упозорио је да пад рубље негативно утиче на продају.

“Фолксваген” је окривио политичке тензије за пад продаје возила у Русији за 8 одсто у првих шест месеци ове године. Вредност акција немачког произвођача пала је ове године за више од 12 одсто.

Француски “Рено” је такође саопштио да продаја у Русији трпи због санкција, док су “Пежо” и “Ситроен” у октобру упозорили да пад вредности рубље угрожава компанију.

Банке

Профит “Сосијете женерал” од руског огранка пао је за 36 одсто у другом кварталу. Холандска кредитна банка “Рабобанк” и италијански “Уникредит” такође су изложене значјаним ризицима.

“Мекдоналдс”, “Адидас” и други брендови

mcdonalds_fУ Русији је привремено затворено 12 ресторана због кршења прописа о хигијени

Претпоставља се да хладни односи између САД и Русије стоје иза строгих мера против “Мекдоналдса” у земљи.

Надзорни органи проузроковали су привремено затварање 12 ресторана због кршења прописа о хигијени. Многи верују да је овај потез био политички мотивисан.

Немачки произвођач спортске опреме “Адидас” затвара продавнице и смањује експанзију у Русији након што су тензије у региону које утичу на смањење потрошачке моћи и опадање вредности рубље одразиле на профитабилност. “Адидасове” прогнозе зараде за 2014. опале су за 20-30 одсто, делимично и због Русије.

Вредност акција компаније “Кока-Кола ХБЦ”, која флашира и дистрибуира пиће у Русији, пала је ове године за 32 одсто.

(Блиц)