Прочитај ми чланак

СРБИ ЋЕ ДА ТЕЛЕФОНИРАЈУ у Америку по цени локалног позива

0

holt

Парис Холт, генерални директор Јунифајд сигнал, америчке компаније која се бави пружањем услуге мобилним оператерима, борави у Београду, где је у сарадњи са Телекомом Србија покренуо пројекат Go4YU (Гофорју). Ово је један од најамбициознијих пројеката Телекома који ће коначно „ујединити“ све наше људе широм света у јединствену социјално мултимедијалну мрежу Go4YU.

Део „YU“ у називу мреже односи се на чињеницу да ће услуга бити доступна свима са територије бивше СФРЈ. Просто речено Go4YU ће проширити мрежу корисника Телекома Србије на цео свет.

Шта вас доводи у Србију?

– Пре годину дана, у контакту са Телекомом схватили смо да Србија има велики потенцијал јер има бројну дијаспору у Северној Америци, говоримо о преко милион људи. Наш производ је, најкраће речено, мрежа повезаних корисника. То је као да имате 064 број у Америци са кога зовете и примате позиве исто као у Србији на било којој мобилној мрежи у САД, односно мобилном САД броју, затим као да имате свој ТВ у Америци, скоро исти као у вашој кући у Београду и на крају као да имате свој новчаник из Србије у Америци и обрнуто.

Да ли је Србија повољно место за развој информационих технологија?

– Када сам дошао у Србију, схватио сам да смо направили добар избор. У Србији постоји јако квалитетан и образован кадар у области информационих технологија и телекомуникација. Ово је место где људи желе да ураде нешто другачије што други нису у стању, таква је култура. Осим тога, велика је концентрација људи, а wирелесс је бољи него у неким крајевима Америке, што је неопходно за функционисање нашег сервиса. Задивила ме је и проактивност ваше владе која жели да буде прва у региону и да грађане Србије укључи у најмодерније светске технологије и сервисе. То нас је уверило да смо на правом месту са правим људима у правом тренутку.

Шта пројекат Go4YU подразумева?

– Go4YU је велики регионални пројекат који за Телеком има стратешку димензију јер излази на светско тржиште. Go4YU поставља сигуран пут за ширење мреже, што доноси огроман потенцијал и корист пре свега за грађане, кориснике, а затим и за државу кроз отварање великог броја радних места. До сада је ангажовано око 50 ваших ИТ стручњака, програмера, инжењера и дизајнера на развоју сервиса, али пројекат доноси и огромне уштеде у пословању и наравно приходе од пореза, што је данас приоритет за вашу државу. Пројекат је подељен у три фазе. Прва фаза, која је готова и спремна да крајем године буде пуштена на територији САД, подразумева фиксне и мобилне бројеве на свим мобилним мрежама у САД и двосмерни телефонски саобраћај.

Шта омогућава та фаза?

– Било који претплатник Телекома са фиксне или мобилне мреже моћи ће директно да позове свог рођака или пријатеља на његов број у Америци и обрнуто, по цени локалног позива. Ово доноси нову димензију комуникације за све ваше људе стављајући Скајп, Вибер и сва остале платформе које користе интернет у други план, јер овде користите свој телефон. Уз овај сервис такође пуштамо мултимедијални систем са онлајн преносом великог броја ТВ канала из целог региона и великим бројем садржаја намењених вашим људима. Оно што је можда и најважније за кориснике, цене услуга су потпуно прилагођене најширем и најбројнијем делу ваших корисника – пре свега мислим на оне који имају своје пријатеље и рођаке ван Србије.

Шта ће корисницима донети Go4YU „мобилни новчаник“?

– Креирали смо производ који ће моћи много брже, ефикасније и сигурније да вам заврши сваку финансијску услугу коју данас користите код разних компанија (вестерн јунион, пејпал, виза, мастеркард). Go4YU је објединио кључне и најбитније финансијске услуге које су неопходне вашим корисницима. Идеја је да сваком Go4YU телефонском претплатнику доделимо МОБ НОВ који ће бити мала претплатникова банка која му је доступна 24 сата. Прва услуга је слање новца брзином СМС поруке и по цени СМС поруке. Када вам новац дође рецимо од рођака из САД, с обзиром да имате своју личну банку (Go4YU МН), моћи ћете да урадите све што радите у банци: промену валуте, кад год пожелите можете да платите било који рачун за који иначе одлазите у банку да га платите, креирате сами свој кредит по својој мери у складу са својим могућностима, платите бензин на пумпи, купите новине на киоску, платите такси… и све то у реалном времену без задржавања, администрације, нервозе.

А по којој цени?

– Најбитнији део за кориснике Go4YU јесте што ће цене услуга бити и до 20 пута јефтиније од досадашњих, као и то што нећете више плаћати проценат на неки износ. Снага овог концепта је толико велика да ће такозвана микро-плаћања и њихова ефикасност променити у потпуности однос ка готовини. Ако одете на кафу, можете позвати вашег пријатеља у Чикагу, по цени локалног позива и затражити му да вам плати кафу.

У ком периоду очекујете да ће овај систем плаћања почети да функционише?

– Већ у јануару и фебруару ће бити доступан, тада крећемо са имплементацијом, те већ у првом кварталу наредне године очекујем реакције корисника о томе како су задовољни услугом.

Током посете Београду сусрели сте се са представницима приватног и јавног сектора у Србији и представили им овај производ. Какве су реакције?

– Позитивно сам изненађен реакцијама и начином размишљања људи који раде као руководиоци установа и генерални директори компанија у Србији. Срео сам гувернерку Народне банке Јоргованку Табаковић, она има искуства у сектору телекомуникација, импресионирана је пројектом Go4YU, нарочито сегментом који се тиче плаћања. Имао сам састанке са директорима Телекома и енергетских компанија. Сви они имају нешто заједничко – разумеју неопходност постојања овакве платформе за плаћање, знају добро свој посао, окренути су будућности, воде рачуна о најбољем интересу корисника и желе најбољу услугу за њих.

Ментори су тајна успеха

Парис Холт има преко 22 године искуства у бежичној и мобилној индустрији. Пословао је у приватном и јавном сектору, у Мексику, Канади, Европи, Северној Америци и Блиском истоку. Био је консултант америчког министра одбране у области мобилне трговине. Изградио је три успешне компаније из темеља и радио је на руководећим позицијама великих корпоративних гиганата. Испод себе је имао више од 300 људи и помогао је да се прикупи 220 милиона долара и уложи у рад приватних и државних предузећа.

Има богато међународно искуство у раду са телекомуникационим компанијама, централним банкама, банкама и бежичним преносницима. Радио је у компанијама ТелБилл, ТелСПАЦЕ, Амерител, Фронтиер, а сада руководи водећом компанијом у области телекомуникационих услуга у Америци – Унифиед Сигнал.

На питање која је тајна његовог успеха, Парис одговара да је имао ту срећу да на почетку каријере буде окружен признатим стручњацима у области телекомуникација који су му били ментори. Он је слушао, учио и тако временом изградио добар производ.

Важне су емоције

* Зашто је баш Србија изабрана за светско лансирање оваквог производа?

– Као прво, Србија има велики број својих људи широм света. Неки показатељи говоре да су то милиони људи. Ви сте врло емотиван народ, дубоко повезан родбинским везама, обичајима и навикама, ви помажете у сваком погледу своју земљу и то чините константно, што је најбитнија компонента за овакав производ. 

(Данас)