Прочитај ми чланак

ПОПАДАЛИ ОД УМОРА, неки заспали, а кинески премијер одлучио да учи српски!

0

LI KECIJANG

За разлику од новинара, припадника МУП- а и самих чланова државних делегација, волонтере у Палати Србије је ентузијазам држао све од 15 до 21 сат, те су и тада узбуђено разговарали како су имали прилику да виде премијера Вучића, кинеског премијера Ли Кећијанга, као и шефове осталих држава.

Они су се од осталих учесника разликовали по белим шаловима, а махом су помагали на пословима обезбеђења, протокола и превођења разних језика.

– Упознао сам министра Небојшу Стефановића, директора полиције, а сад ћу да видим и Вучића – препричавао је узбуђено друговима један од студената Полицијске академије.

За разлику од њих, новинари су морали да дођу у Палату два сата пре почетка самита премијера, а сале су биле претесне да приме бројне домаће и новинарске екипе из иностранства. Чак су и полицајци, који су били ангажовани на обезбеђењу скупа од 7 сати ујутру до 22 сата увече, проверавајући кретање сваког понаособ, пред сам крај дана неколико пута запиткивали “да ли је готово”. 

РАСПОРЕД ПО АЗБУЦИ

Занимљиво је, да су на самиту премијера, на самом челу стола седели Ли Кећијанг и Александар Вучић, док је, због азбучног реда, Еди Рама био први до кинеског премијера, а босански премијер први до председника српске владе.

Да се ни државници нису ништа мање уморили, показује гласина, која се пронела Палатом – да је министарка државне управе Кори Удовички на неколико минута заспала током обраћања кинеског премијера.

Кинески премијер је, иначе, на почетку скупа, а и на конференцији по завршетку, говорио дуже од предвиђеног, али није крио своје одушевљење Србијом. Он је чак навео да је одлучио да научи српски језик због ове посете Београду.

По завршетку конференције, Вучић је одвео све премијере на вечеру у Генералштаб, а са њима су отишли једино српски шеф дипломатије Ивица Дачић и његова хрватска колегиница Весна Пусић, која се од Дачића није одвајала цело вече.

За све остале, подпредседница Владе Зорана Михајловић је у Палати приредила коктел на којем је наступило културно уметничко друштво “Коло”, међутим, због умора, већина српских министара и припадника страних делегација се кратко задржала. На коктелу се последњи појавио министар енергетике Александар Антић, јер је његов панел о енергетици у Сава Центру потрајао најдуже. На коктелу су служени српски гурманлуци, попут пите са пиринчем, зељаница, пита са сиром, салате са пршутом, канапеи и ћевапи.

(24 сата)