Прочитај ми чланак

Нови кинески пут свиле у источној Европи

0

ekonomska-saradnja-srbije-i-kine

Очекивања Београда од данашњег самита су много више економска него политичка. Како каже Зоран Бабић, шеф посланичког клуба Српске напредне странке, реч је о историјском окупљању, које је одраз признања свих мера које Влада Србије постиже и знак озбиљности позиционирања државе на глобалној политичкој, привредној и економској мапи.

„Од самита се очекује уговор о изградњи објеката инфраструктуре и другим инвестицијама у Србији, што ће значити много више радних места и новца у буџету”, рекао је Бабић новинарима у парламенту, додавши да је чуо разноразна омаловажавања, али да то више говори о „њиховом комплексу него о политичком утицају”.

Скуп су подржали и представници опозиционих странака, али они сматрају да се Београд није на прави начин припремио за овако велики догађај. Према речима шефа посланичког клуба Демократске странке Борислава Стефановића, одржавање самита је добра ствар за престиж Србије не само у региону већ и ван њега.

„Добро је имати блиске политичке и економске везе са Кином, добро је што је Србија себе довела да буде портал тога”, рекао је Стефановић, а преноси Танјуг.

Према његовим речима, негативно је, међутим, то што се не зна шта ће од свега што је најављено бити и реализовано. „Добро је да дођу председници влада из региона и да Београд буде стециште. Ми треба да радимо заједно. Ако се ми не будемо разумели, џаба нам је и Кина”, истакао је Стефановић и поновио да би било добро да се види конкретан резултат тог састанка, а не само да се „премијер загледа у камеру и каже – ово се није никада десило”.

Шеф посланичке групе Тадићеве Социјалдемократске странке Марко Ђуришић оценио је да Влада Србије није припремила ниједан нови пројекат који би представила на самиту.

„До сада нисам успео да видим ниједан нови пројекат са којим ће Влада Србије изаћи на самиту и остаје нам да видимо да ли ће бити најава неких нових пројекта”, рекао је Ђуришић уз опаску да страхује да ће бити пропуштена још једна прилика за унапређење институција и инфраструктуре у Србији.

Он је тражио од владе да на самиту провери колико ће Србија моћи да искористи од 10 милијарди евра инвестиција, које је Кина најавила да ће уложити у регион источне Европе.

За разлику од хрватског премијера Зорана Милановића, који је, отказујући долазак у Београд, рекао како није реч о пословно исплативом догађају, друге земље учеснице, рекло би се, не деле његово мишљење. Наиме, како је на самиту одржаном у Варшави рекао тадашњи пољски премијер и недавно изабрани председник Европског савета Доналд Туск, улога Кине у светској економији и политици у сталном је порасту.

На прошлогодишњем скупу у Букурешту председник кинеске владе Ли Кећенг рекао је да је пруга Београд–Будимпешта прекретница у сарадњи Кине са земљама овог региона, док је мађарски премијер Виктор Орбан поручио да се ради се о пројекту каквог до сада није било – између Кине, чланице ЕУ и европске земље која још није у ЕУ – а који свим странама омогућава „победничку позицију”.

Кинески продор у овај део Европе стручњаци су назвали „нови пут свиле”. Пекинг је већ закупио велики део Пирејске луке, која је постала највећа кинеска лука у Европи. За Србију је долазак Кинеза у Грчку значајан и због тога што се ту не ради само о претовару бродова са кинеском робом него и о могућностима да се та роба превози српским железницама.

(Политика)

Рама: Србија није непријатељ Албаније

Тирана – Албански премијер Еди Рама поручио је на састанку са амбасадорима у Тирани да ће Албанија „безрезервно” подржати Србију током председавања ОЕБС-у 2015. години и нагласио да Србија више није непријатељ Албаније.

„Србија ће 2015. постати прва земља региона која преузима председавање ОЕБС-у. Албанија ће безрезервно подржати Србију у овом веома важном задатку за наш регион”, рекао је Рама у обраћању акредитованим амбасадорима.

Он је рекао да се Албанија нада да ће видети напредак суседа и да ће тај прогрес бити примећен кроз очигледно повећање стандарда слобода и права Албанаца у „прешевској долини”.

„Ово ново време на Балкану је коначно донело мир међу Албанцима, где год да они живе, а које чини неопходним да наша земља не само држи корак са европским изазовима у региону већ и да настави путем мира и дијалога са Србијом”, истакао је албански премијер.

(Танјуг)